Edirne Hızlı Tren Projesi'nin ÇED toplantısı yapıldı!
Edirne’de, İstanbul Halkalı ile Edirne-Kapıkule arasındaki 229 kilometrelik rotada sefer yapacak Hızlı Tren Projesi’yle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında toplantı gerçekleşti.
Edirne’de, İstanbul Halkalı ile Edirne-Kapıkule arasındaki 229 kilometrelik rotada sefer yapacak Hızlı Tren Projesi’yle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında toplantı gerçekleşti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Yatırımları Dairesi’nin koordinasyonunda ve TCDD Genel Müdürlüğü kontrollüğünde İstanbul Halkalı istasyonundan başlayarak Edirne Kapıkule istasyonunda sonlanacak 229 kilometrelik hızlı tren projesinde ÇED süreci Devecihan Kültür Merkezi’nde kamuoyuyla paylaşıldı.
Hızlı tren hattının yaklaşık 54 kilometrelik kısmının Edirne il sınırları içerisinden geçeceğinin bilgisinin paylaşıldığı ve il sınırları içerisinde Edirne merkez ve Kapıkule olmak üzere iki istasyonun yer alacağının belirtildiği toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve projeyi yapacak firmanın yetkilileri katıldı.
"4 İLE HAREKET KATACAK"
Toplantının açılış konuşmasında projenin İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne illerini kapsayacağını belirten Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürü Abdullah Bülbül, "ÇED yönetmeliği gereği, bir tesis kurum adına çevreyi ne kadar etkiliyor, nasıl önlem alınması gerekiyor, biz bunların üzerinde duruyoruz. Dolayısıyla bunu sadece teknik açıdan değil, daha sonra da hazırlanan bu raporu halkımızla paylaşıp, onların görüşlerini alıyoruz. Burada da artısı-eksisi olabilir sizlerin görüşlerini alacağız. Öte yandan hızlı tren hattımız 4 ili kapsıyor. İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne. Yaklaşık 229 kilometre bir yol. Bizim buradaki temennimiz bu yolun gidiş-gelişi olacak. İlimiz ve bölgemiz için inşallah hayırlara vesile olur. Bu yatırımlar güzel yatırımlar bölge için" dedi.
Toplantıda ayrıca hızlı tren demir yolu hattını yapacak Grontmij firması yetkilileri hattın ÇED ve yapım sürecini de anlattı. Demiryolu güzergahının mevcut çevresel özelliklerini belirlemek adına devam eden ÇED sürecinde, yüzey suyu kalitesi belirleme, hava kalitesi belirleme, yakın yerleşimlerde ve istasyon sahalarında arka plan gürültü ölçümleri, karasal ve sucul flora-fauna çalışmaları ve toprak kalitesi örnekleme çalışmaları yaptıklarını belirten yetkililer çalışmalar sırasında alınacak önlemleri de paylaştı.
Öte yandan İstanbul Halkalı’dan başlayacak 229 kilometrelik güzergahın 54 kilometrelik Edirne ayağı şu şekilde olacak; Havsa’da Naipyusuf’a 100 metre, Kabaağaç’a 900 metre, Kuzucu’ya 600 metre, Abalar’a 90 metre, Merkez’de Tayakadın’a 600 metre, Avrupa Kent Konutları’na 90 metre, Kocasinan’a 500 metre, İstasyon Mahallesi’ne 60 metre, 1. Murat’a 720 metre, Talatpaşa’ya 20 metre, Dilaver Bey’e 20 metre, Yıldırım Bayezid’e 160 metre ve Yenikadın’a 70 metre.
Hürriyet