Kent Haberleri

Edirne-Kars Hızlı Tren projesine Çin finansmanı!

Edirne-Kars Hızlı Tren yatırımına ilişkin bir anlaşma gündeme geldi. Çin ile Türkiye arasında büyüklüğü 30 milyar doları bulacak bu projeye yönelik finansman anlaşmasının imzalanacağı belirtildi.

Çin’in ana yürütücüsü olduğu ‘Demir İpekyolu’ projesinde ilerleme sağlandığı, bu kapsamda Edirne-Kars Hızlı Tren yatırımına ilişkin bir anlaşmanında gündemde olduğu belirtildi. Yakın zamanda yapılacak bir zirvede Çin ile Türkiye arasında büyüklüğü 30 milyar doları bulacak bu projeye yönelik finansman anlaşmasının imzalanacağı kaydedildi.


Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından yayınlanan çalışmada, Çin’in Avrupa ve Afrika’ya demiryolu, karayolu ve deniz yollarıyla bağlanması amacıyla 2013’te başlayan projenin 68 ülkeyi ilgilendirdiği belirtildi. Türkiye’nin Çin ile Londra’ya kadar uzanacak demiryolunda orta hatta bulunduğu aktarılan çalışmada, projenin Türkiye’ye önemli avantajlar sağlayacağı kaydedildi. Çin’in bu projeye 40 milyar dolarlık ilk kaynakla devam ettiği belirtilirken, projedeki ülkelerin toplam 21 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe denk geldiğinin altı çizildi. Sadece Avrupa Birliğinin Çin ile 344.6 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğu anlatılan çalışmada, Türkiye üzerinden geçecek demiryolunun bu ağın önemli bir parçası olduğu kaydedildi. Türkiye’nin bu kapsamda ülke içinde ağa entegre olabilecek çeşitli yatırımlar yaptığı, Boğaz geçişleri yanında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun da önemli bir aşama olduğu vurgulandı. Türkiye’nin 30 milyar dolarlık Kars-Edirne Hızlı Tren Projesi’nin yürürlükte olduğu belirtilirken, Çin’in bu yatırıma finansal destek vermesinin söz konusu olduğu ve yakın zamanda gerçekleşebilecek bir liderler zirvesinde ilan edilmesinin beklendiği ifade edildi. Diğer yandan Türkiye Sarıkamış’ta lojistik merkez yatırımına halen devam ediyor.



Dünya