Kent Haberleri

Edirne'de Hazine'ye ait araziye OSB kurulmasına tepki!

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde Hazine’ye ait birinci sınıf tarım arazisine kurulması planlanan OSB'ye karşı köylüler tepki gösterdi. Köylüler, “Bu bereketli topraklara kıymayın” diye konuştu.

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyündeki Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Uzunköprü Kaymakamı Muhittin Gürel yönetiminde gerçekleşen toplantıda konuşan Organize Sanayi Bölgesi Başkan Yardımcısı Ercan İhtiyar, OSB’nin çevreye zarar vermeyeceğine, amaçlarının sadece bölgeyi kalkındırmak olduğunu, Uzunköprü’nün artık göç veren değil, göç alan bir yer olacağını belirtti. 

Kavacık köyü halkı ise köylerine OSB yapılmasına kesinlikle karşı olduklarını ifade etti. Toplantıda konuşan Ahmet Günay, şu açıklamalarda bulundu: “Burası birinci sınıf tarım arazisi, o nedenle buraya OSB yapılamaz. Hazırlanan imar planına göre OSB, Kavacık göletine beş metre mesafede yer alıyor. Biz bu göletten hayvanlarımızı ve tarlalarımızı suluyoruz. OSB bu suyu çekip kurutacak, tarla sulamaya hayvanlara su kalmayacak. Fabrika atıklarıyla göletimiz ve derelerimiz kirlenecek. Bizim içme suyu artezyenlerimizi kirletecek. Ergene kıyısındaki köylerin 1000 metre derinliğindeki artezyen kuyularında arsenik çıktı. Biz de öyle mi olalım? Öte yandan bu OSB adeta köyün üstüne kurulacak. OSB ile köy yerleşim yerinin arası 10 metre. Yerleşim yerine OSB olmaz. OSB’lerin imar yapma yetkisi var. İstediği tarlayı, hatta köylülerin evlerini bile ellerinden alacak. OSB yapılmak istenen köy merası OSB’ye bedava verilecek. Köye hiçbir faydası olmayacağı gibi telafi edilemez zarara yol açacak. Bu nedenle biz bunu istemiyoruz, OSB yönetimi bu işten vazgeçsin, devlet büyüklerimizden talebimiz bu proje iptal edilsin.”