Turizm

Edirne'yi ziyaret eden turist sayısı 5 milyon olacak!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Edirne'deki sanayileşme Tekirdağ ve Kırklareli illerine göre daha yavaş olmasına karşılık, şu anda turizm ayağında ciddi ataklar yapılıyor dedi...

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Edirne'deki sanayileşme Tekirdağ ve Kırklareli illerine göre daha yavaş olmasına karşılık, şu anda turizm ayağında ciddi ataklar yapılıyor. Belediye ayağı, kurumlarla çok iç içe çalışmıyordu. Bunu değiştirdik. Şu anda en az haftada iki defa "Edirne için neler yapılabilir" konuları masaya yatırılıyor. Turizm anlamında güzel gelişmeler bizi bekliyor. Edirne yıllık 2 milyon civarında yerli ve yabancı turist alıyor. Şu anda ki hedefimiz bu rakamı önümüzdeki yıl 5 milyona çıkartmak olacak. 


Tarih turizm ve kültür kenti olan Edirne'nin gelişmesi için bunlar yeterli değil. Sanayisi de olmalı. Biz şimdi bir taraftan turizm ayağını geliştirmeye çalışıyoruz . Son aldığımız karar ile şehrin turizm master planım çıkartmaya başladık. 


Bu sadece Edirne değil ilçeleri ile beraber geniş çaplı bir program olacak. Diğer taraftan sanayi olarak nasıl gelişeceğinin, nelerin yapılması gerektiğinin planlaması üzerinde çalışıyoruz. İstanbul'daki kentsel dönüşüm sebebi ile Edirne'ye ciddi anlamda yatırımcı geliyor. Bu yatırımcıları elimizde nasıl tutarız, ne yapabiliriz, gerek belediye ile gerek özel idare ile sık sık toplantılar yapıp çalışmalar yapıyoruz. Gelen yatırımcıların gerektiğinde Ticaret ve Sanayi Odası olarak şoförü oluyoruz. Sanayi bölgelerim, atıl fabrikaları gezdiriyoruz. Burada amacımız doğru yatırımcıları Edirne'ye getirmek. 

Şu ana kadar görüştüğümüz firmalardan birkaç tanesi organize sanayi bölgesinde (OSB) yer aldı. Bazıları hâlâ karar aşamasında. Bu yılın son çeyreğinde sanayi ile ilgili gelişmeler biraz daha şekillenmiş olacak. Bununla birlikte OSB'de daha aktif hale gelmesi için altyapı çalışmaları devam ediyor. Biz gelen yatırımcılara en doğru bilgileri vermek durumundayız. O yüzden Edirne olarak mevcut durumumuzda konum ve organize sanayi bölgelerinin sağladığı imkanlar doğrultusunda, biraz daha istihdamı az olan işlerin, biraz daha modern işletmelerin buraya gelmesini uygun buluyoruz. Bizim istediğimiz kirli atığı ve sıkıntılı bir sanayisi olmayan tesislerin bölgemizde çoğaltılması yönünde. 

Edirne TR21 bölgesinde olduğu için teşvik olmadığından sıkıntımız burada başlıyor. Burada siyasi irade çok önemli. En azından bazı bölgelerin örneğin Lalapaşa'nın bir teşvik kapsamına alınması gerekiyor. Edirne'nin sanayisinin olması gerektiği gibi gelişememesinin sebeplerinin başında teşvik olmaması geliyor. Ayrıca gündemde çok yeni olan bir serbest bölge projesi var; fakat daha başlangıç aşamasında. 

Ulaşım ile ilgili Edirne'de daha önce başlamış fakat yarım kalmış bir havalimanı projesi bulunuyor. Havaalanına pistimiz yapıldı fakat ondan sonra bir gelişme yaşanmadı. Son dönemde bu konuyu yine gündeme getirip, şehrimizin havalimanı ihtiyacını gerekli makamlara ilettik. Çünkü bize en yakın olan havalimanı 130 kilometre uzaklıktaki Çorlu Havalimanı. O da yeterli değil. Havalimanı tamamlandığında Yunanistan ve Bulgaristan'dan yolcular bu havalimanını kullanacaklardır. Atina'ya yada Sofya'ya gitmektense Edirne'ye gelip İstanbul bağlantısı ile ulaşımlarını daha kolay sağlayacaklardır. Havalimanımızın faaliyete geçmesi ile turizm şehri projemize büyük bir ivme kazandırmış olacağız. 2015 ila 2017 yılları arasında gerçekleşecek olan hızlı tren projesi de Edirne'de özellikle turizmin gelişmesine ciddi katkı sağlayacak. 


Dünya Bölge