Gayrimenkul sahibi olan ya da olmak isteyenler tarafından merak edilen konulardan biri de bir tapunun kaç kişi üzerine olabileceğidir. Genelde gayrimenkul sahipleri, bunu çocuk ve eşleri üzerine tapuyu geçirmek için sorgular. Peki tapu birden fazla kişi üzerine olabilir mi?
Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…
İhtiyaç kredisi, taşınmaz ürün ya da araç sahibi olmak isteyenler için alım imkanı sağlayan bir kredi türüdür. Hisseli tapuya ihtiyaç kredisi ise hisseli tapu sahipleri tarafından merak edilir. Peki hisseli tapuya ihtiyaç kredisi çıkar mı, hangi bankalar kredi verir? İşte konu ile ilgili detaylar…
Kira stopajı, bazı taşınmazlar için ödenmesi gereken bir vergidir. Ticari taşınmazlar için geçerli olan bu vergi, her iş yeri için farklı miktarlarda ödenmektedir. Belirli bir hesaplama formülü olduğu için iş yeri için hesaplanabilir. Peki kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?
Birden fazla kişinin sahibi olduğu hisseli arsa alınıp alınmayacağı kişiden kişiye değişir. Bu arsayı almadan önce avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirmek gerekir. Peki hisseli tapu almak mantıklı mı, avantajları ve dezavantajları neler? İşte hisseli tapu ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 611. Maddede ölünceye kadar bakma sözleşmesi yer alır. Bu sözleşme, bakım alacaklısı ve bakım borçlusu arasında yapılır. Öldükten sonra mirasın ise kime kalacağı merak edilir. İşte ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile ilgili önemli detaylar…
Mirastan mal kaçırma, miras konusunda mirasçıların anlaşmazlığa düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda miras hak sahibi bu konuda harekete geçerek tapu iptal davası açabilir. Peki tapu iptal davası nedir, mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı? İşte mirastan mal kaçırma ile ilgili detaylar…
Edinilmiş mallara katılma rejimi, Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik konusunda düzenleyici bir hukuki kavramdır. Bu rejime göre evlilik sürecinde edinilen mal ve kazançlar eşler arasında paylaştırılır. Edinilmiş mallara katılma rejimi nedir, edinilmiş mallar nelerdir?
Devre mülk, mülke ait kullanım hakkı sunan bir özelliktir. Tatil beldesindeki bir gayrimenkul türü olan bu özellik birçok avantaj sunar. Bu noktada devre mülk nedir, devre mülkün avantajları nedir gibi sorular önem kazanıyor. İşte devre mülk ile ilgili bilinmesi gereken detaylar…
Boşanma sürecinde merak edilen konulardan bir de mal paylaşımdır. Mal paylaşımı davası açılarak, çiftler arasında bazı mallar paylaştırılır. Peki mal paylaşımı nasıl açılır, mal paylaşımı davası nasıl açılır ve hangi mallar paylaşılır? İşte boşanma sürecinde mal paylaşımı detayları…
Sözlükte eklenti anlamına gelen müştemilat, bir yapının belirli bölümünü yansıtır. Emlak terimlerinden biri olan müştemilat, evden ayrı olan bazı yerleri ifade eder. Peki müştemilat tam olarak nedir, müştemilat modelleri ve kanunu ne anlama gelir? İşte müştemilat ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Miras intikali, hukuk terimlerinden biri olup belirli bir süreci temsil eder. Miras meselelerinde sıkça kullanılan bu terim, özellikle de mirasçıları ilgilendirmektedir. Peki miras intikali nedir, hangi süreci kapsar ve hangi işlemleri içerir? İşte miras intikali ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Hukuki ve gayrimenkul kavramı olan iştira hakkı, özellikle de mülk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Mülkün satın alım sürecinde bu hakkın önemli olduğu biliniyor. Peki iştira hakkı nedir, iştira sözleşmesi nedir ve ne işe yarar? İşte iştira hakkı ile ilgili tüm detaylar…
Banka ya da farklı alacaklı taraflar, alışveriş konusunda satılan ürünleri garanti altına almak için ipotek yöntemine başvururlar. Sıklıkla duyulan bir kavram olan ipotek, önemli bir işlemdir. Peki ipotek nedir, nasıl yapılır ve kaldırılır? İşte ipotek ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Aile konutu olarak adlandırılan ve hukuki açıdan geçerliliği olan yaşam alanı, aile ve evli çiftlerin hak sahibi olduğu alanlardır. Hukuki kararlarla belirlenen aile konutunun özellikleri, diğer taşınmaz alanlardan farklı kılar. Peki aile konutu nedir, diğer taşınmazlardan farkı nedir?
Mülk sahiplerini ilgilendiren zilyetlik, kanuni bir hakla sağlanan bir kavramdır. Taşınır veya taşınmaz varlıklara sahip olan kişiler zilyet hakkına sahip olabilir. Peki zilyetlik nedir, zilyetlik türleri nelerdir ve zilyetlik hakkı nedir? İşte zilyetlik ile ilgili bilinmesi gerekenler…
Arsası olup arsayı kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhide verenler, bazı durumlarda tamamlanmayan işlerle karşılaşabilir. Müteahhit inşaatı bitirmezse kişinin bazı yasal haklarının olduğunu bilmesi gerekir. Peki arsa sahibinin bu durumlarda hakları nelerdir ve nasıl dava açmalıdır?
Gayrimenkul sahipleri, vefat ettiklerinde taşınmak mülk, yasal mirasçılarına düşer. Mirastan payını alan kişiler belirlidir. Peki mirastan kimler pay alabilir ve ne kadar pay alabilir, ölenin torunları miras alabilir mi? İşte miras konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında…
Kat mülkiyeti nedir sorusu, gayrimenkul alanında önem kazanan bir terimdir. Kat irtifakı olarak da kullanılan bu kavram bazı ayırt edici noktalarla ayrılmaktadır. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir ve kat mülkiyeti nasıl alınır? İşte kat mülkiyeti ile ilgili önemli bilgiler…
İmar planı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bahçe mesafesi olarak karşımıza çıkıyor. Kapsamlı bir konu olan çekme mesafesi, konut arsalarında ön bahçe ve arka bahçe gibi alanları içeriyor. Peki imar planı yaparken çekme ve bahçe mesafesi ne kadar olmalı?
Düzenleme ortaklık payı, kanunlarla desteklenen önemli düzenlemeleri ifade eden bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Bu düzenleme belirli bir süreç içinde ve kurallarla gerçekleştiriliyor. Peki düzenleme ortaklık payı nedir ve nasıl uygulanır? İşte DOP ile ilgili ayrıntılar…
Kiracıları ilgilendiren konulardan biri de sözleşme durumlarıdır. Genelde senelik imzalanan sözleşmelerin bitiminde kiracıların hemen çıkarılıp çıkarılmaması merak ediliyor. Bu konuda yasal düzenlemelere göre belirli kurallar uygulandığı için sorunun yanıtları farklıdır.
Bazı durumlarda tapu iptal davası açılamıyor. Bunun birçok sebebi olduğu için bu nedenlerin bilinmesi gerekmektedir. Peki tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz ve ne kadar sürer? İşte tapu iptal davası ile ilgili kapsamlı ve önemli bilgiler haberin devamında yer alıyor...
Herhangi bir binanın arsa içindeki kurulum alanını belirlemeye yarayan inşaat alanı, yeni bir yapının oluşturulma sürecinde önemlidir. Bu alan, alıcı, satıcı ve müteahhit tarafından bilinmelidir. Peki inşaat alanı nasıl hesaplanır ve nasıl öğrenilir? İşte inşaat alanı hakkındaki tüm detaylar…
İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir terim olan teknik altyapı birçok işlemi kapsayan sürecin bütünselliğini ifade ediyor. Teknik altyapı, sadece inşaat sektörü ile ilişkili olmayıp çeşitli sektörlerin gereksinimlerini karşılar. Peki teknik altyapı nedir ve neden önemlidir?
Geri alım hakkı olarak da adlandırılan vefa hakkı, gayrimenkul terimlerinden biridir. Bu haktan genelde banka kredisini ödemekte zorlanan kişiler yararlanabilmektedir. Peki vefa hakkı tam olarak nedir ve vefa hakkı nasıl kullanılır? İşte vefa hakkı ile ilgili tüm merak edilenler…
Taşınmaz ürünlerden olan arsalar için kullanılan parselasyon, önemli bir terimdir. ‘Parsel’ kelimesinden türetilen bu kelime, belirli bir kavramı ifade etmektedir. Peki parselasyon nedir, parselasyon ne işe yarar ve parselasyon planı nasıl yapılır? İşte parselasyon hakkında tüm merak edilenler…
Aslını bozmadan onarmak anlamına gelen restorasyon, günlük hayatta en çok, yapıların onarımında kullanılmaktadır. Ancak bu yapılar özel olduğu için tarihi ve mimari değeri yüksek alanları içermektedir. Peki tarihi eserlerin restorasyonu ne anlama gelir ve restorasyon süreci nasıl işler?
Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur.
İfraz işlemi gayrimenkul alanında önemli bir terim olup gayrimenkul sahiplerini ilgilendirmektedir. İfraz işlemi için izin ve onay süreci oldukça önemlidir ve belli başvuru süreci gerektirir. Bu işlemler tamamlandığında arsa ifrazlı arsa olarak adlandırılmaktadır. Peki ifraz ve ifrazlı arsa nedir?