Sektörel

Efe Bezci'den iyi bir kariyer için dikkat edilmesi gereken 5 nokta!

BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkan Yardımcısı Efe Bezci, iyi bir kariyere giden yolda genel olarak yapılan 5 hatayı sıraladı...

Üniversite eğitimin yaygınlaştıkça nitelikli kişi sayısı da artıyor. Ancak gençlerin gerek üniversite yıllarında, gerekse mezun olduklarında yaptıkları basit hatalar kariyerlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. 

 

TOBB Üniversitesi İç Mimarlık öğrencisi iken iş yaşamına adım atan, şu an 27 yaşında olan BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkan Yardımcısı Efe Bezci, günümüzde firmalarının en önemli sorununun insan kaynakları (İK) olduğunu söyledi. 

 

Kendisi gibi Y ve sonrasında gelen Z kuşağının reel olmayan beklentileri, iş yaşamına adapte olamama gibi nedenlerle sık aralıklarla iş değişimine gittiklerini anlatan Efe Bezci, nitelikli istihdam sıkıntısının, ana hatlarıyla “üniversite öğrencilerinin henüz üniversite yıllarında deneyim kazanması, üniversiteyi zaman geçirme yeri olarak görmemesi, önce tecrübe, sonra para kazanmayı hedeflemesi, girdiği işe tam motivasyon” durumunda aşılabileceğini ifade etti.

 

Şu an çok sayıda firmanın İK sorununu masaya yatırdığını dile getiren Bezci, “Örneğin biz BESA Grup olarak inşaat, enerji, telekomünikasyon, perakende, turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz ve 50 yıllık firmayız. Mezun olduktan sonra firmamıza gelip bizden emekli olan onlarca kişi var. Ama bu sayı bizim gibi kurumsal firmalar da dahil hemen her firmada hızla azalıyor. BESA Grup’a her yıl gelen binlerce CV’yi incelediğimizde üzücü ama ortak olan tek nokta, yeni mezunun işe yüksek mertebeden başlamak istiyor oluşu. Unutmamalı ki, kaplumbağa tavşan hikayesindeki gibi, küçük adımlarla, azmi ve disipliniyle yürüyen her zaman kazanır” dedi.

 

Lisans öğrenimi gören öğrencilerle aynı süreçlerden geçtiğini de ifade eden Bezci, iyi bir kariyere giden yolda genel olarak yapılan 5 hatayı şöyle sıraladı:

 

‘’1- Potansiyelini keşfetmemek.

Önce doğru mesleği, ardından yatkın olduğun alanı keşfetmek çok önemli. Her lisans dalının kendine ait ana bilim dalları bulunuyor. Üniversiteliler, hangi bilim dalında daha iyi olduklarını bulup ona yönelmeliler. Öteki türlü sizinle beraber mezun olan arkadaşlarınızdan bir farkınız kalmıyor.

 

2- Düzenli ve disiplinli olmamak.

Lisans hayatına başlayan çok sayıda genç, üniversiteyi, vakit geçirme, rahat etme yeri olarak görüyor. Oysa, iş hayatı için düzenli ve disiplinli olmak olmazsa olmaz. Disiplin bir alışkanlık ve üniversitenin ilk yıllarından itibaren kazanılması gerekiyor.

 

3- Pişmeden para odaklı olmak

İş hayatında pişmeden en başa gelmek isteniyor. Bu mümkün değil. Ne kadar tecrübeliysen o kadar yukarıdasın. Genç arkadaşlarım okurken çalışmaktan korkmasın. İster staj, ister part-time, ister tam zamanlı… Yeter ki bir yerinden tutun çalışma hayatını. Okurken iş deneyimi edinenler, çalışma hayatına 1-0 önde başlayacaklar.

 

4- Bahane üretmek.

Her gün mükemmel hissetmemiz mümkün değil. Ama kötü hissettiğimiz günlerde hedeflerimize yürümeye devam etmemiz başarı için kilit nokta. Motivasyonunuzu hiçbir zaman kaybetmeyin. Dirnein. Erken pes etmenin sonucu başarısızlıktır.

 

5- Denge kuramamak.

Sosyal medyanın hızlı bir şekilde hayatımızın her alanına girdiği son yıllarda, sosyal olmakla sosyal medya kullanımı arasındaki farkı unutmamak çok önemli. Araştırmalara göre gençler, günde en az 3 saatini sosyal medyada geçiriyor. Bunun yerine kulüplere, etkinliklere katılarak ve kendilerini geliştirmeye yönelerek, derslerle sosyal hayat arasındaki dengeyi kurmalılar.’'