27 / 04 / 2024

Efeler'de sarı bina krizi devam ediyor!

Efeler'de sarı bina krizi devam ediyor!

Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, şu an Efeler belediyesinin kullanmış olduğu hizmet binasının kamulaştırıldığını belirterek önümüzdeki günlerde binayı boşaltmaları istemesi durumunda sarı binanın yarısını isteyeceklerini söyledi



Aydın'da mal paylaşımda büyükşehir belediyesine bırakılan ardından yapılan düzenleme ile Efeler Belediyesi'nin de hak sahibi olduğu sarı bina krizi devam ediyor. 

YARISINI İSTERİZ 

Efeler Saklı Bahçede Mimar ve Mühendisler Odası başkanları ile bir araya gelen Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, şu an Efeler belediyesinin kullanmış olduğu hizmet binasının kamulaştırıldığmı belirterek önümüzdeki günlerde binayı boşaltmaları istemesi durumunda da şu an Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin kullandığı sarı binanın yarısını isteyeceklerini söyledi. 


HABER Aydın'ın ve özelliklede Efeler ilçesinin sorunlarının görüşüldüğü toplantıda Aydın'da yeteri kadar yeşil alanın olmadığını belirten Efeler Belediye başkanı Mesut Özakcan Aydın'da kişi başına 2 metrekare yeşil alan düşüyor dedi. Özakcan konuşmasına şöyle devam etti; " Aydın'da gerçekten yeteri kadar yeşil alana sahip değiliz içinde bulunduğumuz bu mekanı Efeler belediyesi olarak restore ederek Aydın halkının hizmetine sunduk. İçindeki tescilli ağaçları ve binaları ile Aydın halkının nefes alacağı bir yer oldu. Bildiğim kadarıyla Aydın da kişi başına düşen yeşil alan 2 metre kareyi geçmiyor. Normalde bu alan 9-11 metre kare olması gerekli. 40-50 yıldır yaşanan yapılaşma yanlışının sonucu olarak biz hale geldik. Yeni genişleme, gelişme alanlarımızda yapılaşma daha sağlıklı kuşkusuz fakat eski Aydın mahallelerine baktığımız zaman imar planlarına uygun olmayan yapılaşma gerçekleşmiş. Örneğin, Cuma Mahallesi, Zafer Mahallesi, Orta Mahalle, Güzelhisar. Bakıyorsunuz 6-8 metre yolun iki yanında 6-7 katlı binalar. Yani bunların yöneltmeliğe uygun olmadığını biliyoruz. Ortada yapılaşmış bir bina var bunu düzeltmek için her yeri yeniden yıkıp düzenlemek gerek. Bunu yapmakta mümkün değil. Bunu ancak ada bazında kentsel dönüşümle yapmakla mümkün. Bu günden, yarma bu mahallelerimiz, modern bir görünüme kavuşturmak mümkün gözükmüyor.  Son günlerde bu mahallerimizde daha çok öğrencilere hitap eden, eski evlerin yıkılarak 1+1, 2+1 gibi evlerin yapılmaya başlandığını da biliyoruz, görüyoruz"dedi. 

Başkan Özakcan'm konuşmasının ardından oda başkanları kendi konuları, yaşadıkları sorunlar ve Aydm için ve özellikle de Efeler ilçesi için yapılması gerekenleri, beklentilerini ve temennilerini Başkan Özakcan ile paylaştılar.

ÖRNEK PROJELER YAPMAYA BAŞLADIK 

Oda başkanlarından ilk söz alan Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mutlu Bilgin kahvaltı mekanı olarak seçilen Gizli Bahçe için "Bu alanı yeniden, Aydm'a kazandırdığınız için sizlere tüm birliğimiz adına teşekkür ederim. "dedi. Bilgin daha sonra şunları söyledi; "Bizlerle birlikte olduğunuzu çok iyi biliyoruz. Sizle birlikte, meslek örgütünde ki çalışmalarımıza çok yoğun bir şekilde başladık. Aydın il genelinde örnek projeler yapmaya başladık. Örneğin bizim proje gruplarından arkadaşlarımızla beraber, belediyemizin personeli, müdürleriyle toplantılarımızı yaptık. Ortak projelerimizi ve ruhsat işlemlerimizin nasıl hızlandırılacağı konularında bir birimize yardımcı olduk. Meslektaşımız olmanız bizim için çok önemli.19 Mayıs günü vaktim oldu. Biraz Aydm'ı dolaştım, sadece Aydın merkezde değil yeni mahallelerdeki güzellikleri gördüm çok memnun oldum. Gözpınar şehitliğine kadar gezdim orada ki o sakinlik, güzellik, maneviyat benim çok hoşuma gitti. Bu konu içinde ayrıca teşekkür ederim." 

BİR ARAYA GELİNEMİYOR 

Bu tip toplantıların çok verimli olduğunu ifade eden Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ece " Aydın'da son zamanlarda Büyükşehir Belediyesi ile Efeler Belediyesi arasında olan anlaşmazlıklar, bir Aydınlı olarak beni üzüyor. Neden bir araya gelinemiyor, valilikte de aynı sorun var. 

Yapmış olduğunuz çalışmaları yakından takip ediyorum. Bu konuda çok çok teşekkür ediyorum. Aslında keşke büyükşehir olmasaydık diyorum. Köylerin köy olarak kalmasını istiyorum. 

Burası gibi eskiden kalan yapıların aynen korunması taraftarıyım. " Özakcan Makine Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Ece'nin sorularına şöyle cevap verdi. Biliyorsunuz ki Aydın'ın malları paylaşılırken ne yazık ki Efeler Belediyesi diye bir belediye yoktu. O nedenle bize bırakılan bu alanda bile şu küçücük etrafı kapalı olan pastahane olduğu alan idi. Burası nedir diye baktığımızda bu alanı keşfettik. Son günlerde biliyorsunuz, bu taşınır, taşınmaz malların komisyonu yeniden toplanarak değerlendirme yaptı. Ben geldiğimiz günden beri bizim hizmet binamız bile yok. Oturduğumuz mekan bile kiralık. Bu arada oturduğumuz mekanı da büyükşehir kamulaştırma kararı aldı. Fakat geçtiğimiz günlerde yapılan dağıtımda, belediye hizmet binamızın karşısında bulunan alana hizmet binası yapılabilir. Büyükşehir bugüne kadar kendisi için bir binada yapabilirdi. Çünkü diğer ilçe belediyelerinin belediye binasını büyükşehir kullanmıyor. O sarı bina Efeler İlçesi'nde yaşayan vatandaşların, vergileri ile bütçesi ile yapıldı. Bunu dayanışma içinde çözebilirdik ama çözülmedi. 

Yeniden dağıtım komisyonu o alan bize intikal etti. Ayrıca eski nikah dairesinin olduğu alan bize intikal etti.  Özlem kardeşimiz bu yeri Dünya İş Merkezi adı altında iş merkezi yapacaktı. Zafer Mahallesi yapılaşmasını tamamlamış bir yer. Nikah yapılacak bir yerimiz yok. 2017 yılında artık çıkan kanunla sokak aralarında pazar kurulmayacak. 

 

Tek tek söz alan oda başkanları en çok ; Aydın'da mevcut alanların da nerelerin Büyükşehir'e, nerelerin Efeler Belediyesi'ne ait olduğu konusunun hala çözülememesi, Efeler Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan gerginlik, 1+1 binaların artması, otopark alanlarının, parkların olmaması, jeotermalin Aydın'a verdiği zararlar, Menderes Nehri'nin kirliği, arıtma tesislerinin yapılması, hava kirliliği, tarım topraklarının korunması gibi konular hakkında şikayet ve önerilerini başkan Özakcan'a ilettiler. 

Efeler Belediyesi'ne ait Saklı Bahçe'de gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısına; Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Aydm inşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mutlu Bilgin, Aydın Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi İsmail Ece, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Nedim Barış, Aydın Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Semra Akıncıoğlu, Aydın Jeofizik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necdet Evlimoğlu, Meteoroloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi İsmail Gündoğdu, Mimarlar Odası İl Temsilcisi, Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Okan Yıldız, Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Hüseyin Altındağ, Efeler Belediyesi Başkan Yardımcıları Sümran Ünal ve Derya Tıkır katıldı. 


Gazete Flaş



Bu haber Yeni Asır'da şöyle yer aldı:


Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’ın “Aydın Büyükşehir Belediyesi bizi binamızdan çıkartırsa, biz de kendilerine ‘sarı binanın yüzde 50’sini boşaltın’ deriz” açıklamasına destek veren AK Parti ve MHP’li üyeler, “Sarı bina Efeler’in hakkı. Başkan Çerçioğlu, sarı binayı Efeler’e vermeli” dedi

CHP'li Aydın Büyükşehir Belediyesi ile CHP'li Efeler Belediyesi arasındaki hizmet binası tartışması kent gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan'ın önceki gün hizmet binasıyla ilgili yaptığı "Aydın Büyükşehir Belediyesi bizi binamızdan çıkartırsa, biz de kendilerine sarı binanın yüzde 50'sini boşaltın deriz" açıklamalarına, AK Parti ve MHP'li Efeler Belediye Meclis üyeleri tam destek verdi. Başkan Özakcan'ın arkasında olduklarını belirten AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na sarı binayı Efeler'e vermesi konusunda çağrıda bulundu.


"Başka arsa bulsunlar" 


Büyükşehir'in kullandığı binayı Efeler'e devretmesini gerektiğini belirten AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Ünveren, "Aydın Büyükşehir Belediyesi, hizmet binası için yeni bir arsa bulmalı, bütün ilçe belediyelerinden toplanan paralarla yeni bir bina yapmalı, kullanmakta olduğu sarı binayı da Efeler Belediyesine devretmeli. Çünkü burası Efeler halkının vergileriyle inşa edildi. Başkan Mesut Özakcan'ın açıklamalarını destekliyoruz ve kendisinin arkasındayız" diye konuştu. Büyükşehir'in kendisine yeni bir bina yapmasını isteyen AK Partili Rıza Posacı ise "Sarı bina Efeler'in hakkı. Efeler'de yaşayan vatandaşlarımızın vergisiyle yapıldı. Bu anlamda bina, hizmet sorunu yaşayan Efeler'e verilmeli. Başkan Özakcan'a bu konuda destek vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.


"Çerçioğlu işgal ediyor" 


Sarı binanın Efeler'in olduğunu kaydeden MHP'li Meclis Üyesi Nedim Ünal da şunları söyledi: "Büyükşehir'in şu anda kullandığı sarı bina, Didim, Buharkent veya diğer ilçelerde yaşayan vatandaşların vergileriyle yapılmadı. Bina, Efeler'deki vatandaşların vergisiyle yapıldı. Büyükşehir, şu anda kullandığımız binayı kamulaştırma kararı aldı. Eğer bize binadan çıkın derse, biz nerede hizmet vereceğiz? Bu anlamda biz de kendilerine binanın yarısını boşaltın deriz. Bunu demek bizim hakkımız. Başkan Özakcan'ı MHP grubu olarak destekliyoruz" dedi. MHP olarak iki yıldır sarı binanın Efeler'e verilmesini savunduklarını ifade eden MHP'li Meclis Üyesi Yaşar Çetin, "Meclis'te her zaman hizmet binası konusunu gündeme getirdik. Binanın Efeler'in hakkı olduğunu ifade ettik. Büyükşehir, Efeler'in parasıyla yapılan binayı devretmeli. Büyükşehir, binasını da kendisi yapmalı. Şu anda Başkan Çerçioğlu, binayı işgal ediyor. Burada hak gaspı var. Bu anlamda Çerçioğlu, sarı binayı Efeler'e vermeli" diye konuştu.


ÖZAKCAN NE DEMİŞTİ?


Belediye olarak hizmet binası sorunu yaşadıklarını belirten Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, önceki gün şunları söylemişti: "Eski Garaj'ın yanındaki alana hizmet binamızı yapmak istedik. Bu bölgeyi vatandaşlarımızın ayağının alıştığı ve ulaşım kolaylığından dolayı talep ettik. Ancak Büyükşehir Belediyesi bize burayı vermedi. Hizmet binamız için arsa arayışlarımız devam ediyor. Mevcut hizmet binamızla alakalı Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde kamulaştırma kararı aldı. Eğer bize buradan çıkın derlerse bizde kendilerine sarı binanın yüzde 50'sini boşaltın deriz. Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası olan sarı bina, son yapılan mal paylaşımında üzde 50'si bize verildi."


Yeni Asır



Geri Dön