Turizm

Efes, 4 milyon lira gelir getirdi!

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesindeki Efes Antik Kenti, ilk 6 ayda 800 bine yakın turist tarafından ziyaret edildi. Efes bu yıl 4 milyon lira gelir getirdi.

Türkiye'nin yurt dışında en çok tanınan tarihsel zenginliklerinden ve  UNESCO Dünya Miras Geçici ListesindekiEfes Antik Kentine, yılın ilk yarısında yapılanki ziyaretler 4 milyon liranın üstünde gelir getirdi.


AA muhabirinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, İzmir'deki Arkeoloji, Atatürk, Tarih ve Sanat müzeleri, Agora, Efes, St. Jean Anıtı, Yamaç Evleri, Bergama Müzesi, Akropol, Asklepieion, Bazilika, Çeşme, Ödemiş ve Tire müzeleri ile Çakırağa Konağı'nı, 1 Ocak ve 30 Haziran arasında 1 milyon 272 bin 845 kişi gezdi. 


Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerinin yılın ilk 6 ayındaki geliri ise 5 milyon 935 bin 843 lira oldu.


Tarihi MÖ 6'ncı bin yıllara uzanan Efes Antik Kenti de 773 bin 382 kişi ile bölgede en çok ziyaret edilen ören yeri olarak 4 milyon 77 bin 325 lira gelir getirdi.


Efes Antik Kentini, Yamaç Evleri ve Akropol izledi. 


En büyük artış Bergama'da 


Efes Antik Kentinin gelir ve turist sayısındaki birinciliğini korumasına karşın hem ziyaretçi sayısı hem de gelir konusunda en büyük artış, UNESCO'nun bu yıl Dünya Miras Listesine giren Bergama'da yaşandı. 


Bergama Müzesinin 2013 yılının ilk altı ayında 8 bin 835 olan ziyaretçi sayısı bu yılın aynı döneminde 10 bin 474'e, Akropol ziyaretçisi 102 bin 470'ten, 109 bin 813'e, Bazilika ziyaretçi sayısı 5 bin 157'den 5 bin 422'ye çıktı. Aynı bölgedeki Asklepieion'u geçen yıl 58 bin 980, bu yıl ise 58 bin 40 kişi gezdi. 


UNESCO'nun Dünya Miras Listesine alınan Bergama'da, müzelerin geliri yüzde 32 ile 106 arasında yükseldi. 


Ören yerlerinin düzenlenmesi


İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Efes'in Türkiye'de en çok ziyaretçi çeken ören yerlerinden biri olduğunu, ören yerlerinin düzenlenerek ziyarete açılması konusunda bakanlık tarafından çok ciddi çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. 


Ören yerlerinden elde edilen gelirlerin yine ören yerlerinin iyileştirilmesi, restore edilmesi için kullanıldığına dikkati çeken Ediz, Selçuk Müzesi'de 1,5 yıldır süren restorasyon çalışmalarının da kısa sürede tamamlanacağını aktardı.


Dünya Miras Listesi dosya çalışması konusunda Bergama'da bakanlık ve yerel yönetimin ortak çalışma yürüttüğünü anlatan Ediz, "İşbirliğinin olumlu sonucunu yaşadık. İnşallah 2015 yılında da Efes de aynı listede yer alacak" dedi.


Müzesi, kültürel varlığıyla bütün olarak listede yer alan Bergama'da şehrin düzenlenmesinden arkeolojik alanların ayağa kaldırılmasına ve tescilli binaların iyileştirilmesine kadar birçok çalışmanın devam edeceğini kaydeden Abdülaziz Ediz, bazı projelerin de ihale aşamasında olduğunu sözlerine ekledi. 


AA