28 / 04 / 2024

Efes Antik Kenti'nin Unesco Listesi'ne girmesi için engel kalmadı!

Efes Antik Kenti'nin Unesco Listesi'ne girmesi için engel kalmadı!

Efes Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmesine engel bir durum olmadığını belirten Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, "Selçuk'un adını UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi'ne yazdıracağımıza inancım tam" dedi




Turizm Haftası'nın 39. açılış etkinlikleri, İzmir'in Selçuk ilçesinde başladı. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, UNESCO Kültür Mirası adayı olarak bu yıl Efes Antik Kenti'ni asıl listede göreceklerini söyledi.  İzmir  Valisi Mustafa Toprak, Efes Antik Kenti'nin, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmesine engel bir durumun olmadığını öğrendiklerini belirtti. 


Kooperatif kuruldu

Turizm Haftası, Selçuk'ta törenlerle kutlandı. "Turizm Kortej Yürüyüşü" ile başlayan program, Selçuk Pazaryeri'nde kurulan tören alanındaki etkinliklerle devam etti. Selçuk'un tarih, kültür ve coğrafi bakımdan çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, "1994 yılından beri süren UNESCO sürecinde artık hedefe çok yakın olduğumuzu söyleyebilirim. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Selçuk Kaymakamlığımız, Efes Müzemiz, belediyemiz ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek bu yıl Selçuk'un adını UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi'ne yazdıracağımıza inancım tam" dedi. 


'Önemli bir merkez olacak'

UNESCO'nun Selçuk'a, bölgeye ve ülkemize çok değer katacağını bildiklerini ifade eden Bakıcı, daha fazla turist getirme projeleri için kısa adı SETKA olan kooperatifi kurduklarını bildirdi.

SETKA'nın Selçuk'un tanıtımına büyük katkılar sağlayacağını bildiklerini belirten Bakıcı, "İlçemizde eksik olan, değerlerimizle ilgili yapılması gereken unsurları tek tek tamamlamaya başladık. Sayın Valimize gerçekleşen 4 proje için teşekkür ediyorum. Bu projelerin en önemlisi Şirince'nin sokak sağlıklaştırması, cephe giydirmesi, satış alanlarının üzerinin kapatılması. Ayasuluk Kalesi surlarının ve yollarının yapılması da projelendirildi. Bir diğer önemli proje de Ayasuluk Kalesi içerisinde bulunan caminin restore edilmesi. Bu projelerle birlikte valilik kaynaklarından 5 milyon 250 bin lira katkı sağlandı. Selçuk'ta en önemli eksiklerimiz arasında yer alan Pamucak Sahili'nin değerlendirilmesi. Pamucak ayağa kalktığı zaman Selçuk'un ayağa kalktığını hep birlikte göreceğiz. Bu çalışmalar gerçekleştiğinde tarihiyle, doğasıyla önemli bir merkez olan Selçuk'un inanç turizminin de önemli bir merkez olacağını biliyoruz" dedi.


Alandaki çalışmalar bitirildi

Turizm haftası açılış törenini Selçuk'ta yaparak Haziran ayındaki UNESCO Dünya Mirasları Listesi oylamasında Efes'in adaylığına dikkat çekmek istediklerini dile getiren Toprak, "2014'te Bergama'dan sonra 2015 yılında da Selçuk'ta Efes'in UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne kalıcı olarak gireceğine inanıyoruz" dedi. Toprak, Efes'in adaylığı hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO yetkililerinden bilgi aldığını belirterek, "Şu anda bu konuda bir eksiğimiz olmadığını, alandaki bütün çalışmaların bitirildiğini, bu listeye girmemize engel bir durumun olmadığını öğrendik" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön