Efes Müzesi'nin restorasyonu tamamlandı!
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, restorasyon çalışmaları tamamlanan Efes Müzesi’nin açılışını yaptı. Restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları tamamlanan Efes Müzesi törenle açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, restorasyon çalışmaları tamamlanan Efes Müzesi’nin açılışını yaptı.
Restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları tamamlanan Efes Müzesi törenle açıldı. Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Torbalı Kaymakamı aynı zamanda Selçuk Kaymakam Vekili Aydın Memük, Selçuk Belediye Başkan Yardımcıları Ali Karakurt, Dr. Bülent Cinel, Atilla Aksoy, ETİK Başkanı Mehmet İşler, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal, PATUYAP Başkanı Sadun Alp, Ak Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen, turizmciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İzmir ve Efes’in kültürel miras açısından zenginliğine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, felsefe ve dünya tarihi açısından bu bölgenin kesinlikle göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Bakan Çelik şunları kaydetti:
“Üzerinde bulunduğumuz coğrafya her bakımdan dünyanın göz bebeği. Barındırdığı kültürel miras bakımından da dünyanın eşsiz mücevherlerine sahip, Anadolu’muzun en kıymetli yerlerinden bir tanesi İzmir’imiz. İzmir’de de hem batı düşüncesine, hem doğu düşüncesine kaynaklık eden geçmişin en önemli felsefe okullarının bulunduğu, en önemli siyasi merkezinin tam üzerindeyiz. Bu kuşkusuz herkes için heyecan verici. Ama bir kültür bakanı için ekstra heyecan verici bir unsurdur.”
“EFES’E BÜYÜK KAYNAK”
Efes Müzesi’nin onarım teşhir ve tanzimi için 7 milyona yakın para harcandığını kaydeden Bakan Çelik, “Efes ören yerine geçmişten itibaren 4 milyon, Bergama Akropol Ören Yeri’ne 1 Milyon, Teos Ören yerine 2 milyon lira, Metropolis ören yerine 1 milyon olmak üzere toplam bakanlığımızca 8 milyon kaynak harcanması Efes’e verdiğimiz önemi gösteriyor” dedi.
Bakanlık olarak tarihi eserleri korumak ve bu eserlerin dünyaya nasıl bir mesaj verdiğinin görünmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Bakan Çelik, “Bu eserler bugünün dünyası, bugünün çatışmaları bugünün problemleri için, bugün aradığımız cevaplar için söyleyecekleri çok söz var. Hem İzmir’in, hem Efes’in Kültürel varlığının ortaya çıkması, kültür turizminden daha fazla nasibini alması için imkanlarımız el verdiği ölçüde daha fazla kaynak aktarmaya hazırız” diye konuştu.
“EGE UYGARLIKLARI MÜZESİ KURULACAK”
İzmir’i hem Anadolu’nun karakterini taşıyan, hem de dünyalı bir kent olarak tanımlayan Bakan Çelik, İzmir’de kurulması planlanan yeni bir müzenin de müjdesini verdi. Bu kentte tüm Ege’ye hitap edecek bir Ege Uygarlıkları Müzesi kurmak istediklerine dikkat çeken Bakan Çelik, “Bunun yer belirlemesine ilişkin prosedür tamamlandığında bunu süratle gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Efes’in Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı başı itibariyle UNESCO’ya mutlaka gireceğini belirten Bakan Çelik, Efes için UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Dışişleri Bakanlığı ve Selçuk Belediyesi’nin de katkılarıyla mükemmel bir rapor hazırlandığını kaydetti.
“GEÇMİŞTEN BUGÜNE, BUGÜNDEN GELECEĞE”
Geçmişten günümüze bu topraklar üzerinde yaşayan felsefe akınlarıyla ilgili İzmir’de bir çalıştay düzenlemeyi de planladıklarını hatırlatan Bakan Çelik, “Yeni yapılan tanzim ve restorasyonla birlikte biz müzeyi ziyaret ederken cansız varlıkları değil, geçmişten bugüne bugünden yarına birtakım değerleri bize anlatan fikirleri, düşünürleri ve eserleri ziyaret etmiş olacağız. Bu Efes’e çok yakıştı. Anadolu’nun dünyalı sesini Efes’te tüm dünyaya duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal da, Efes Müzesi’nin 1964 yılından bu yana gelen süreç içerisinde uğradığı yapısal değişikliği anlattı. Topal, Efes Müzesi’nin eski teşhir ve tanziminin çağdaş müzecilik anlayışını yansıtmadığını bu nedenle binanın aydınlatma ve ısıtma gibi konularda çok yetersiz kalmasından dolayı yenilenme çalışmaları yapıldığını kaydetti. Topal, “Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonunda çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir şekilde ziyarete açılmıştır. Müzede yenileme sonrası 1200 metrekare depo, 400 metrekare büro ve 250 metrekare yeni sergileme alanı oluşturulmuştur. Müzede yenileme sonrasında toplam alan 5 bin metrekareye, sergi salonları 1350 metrekareye, depolama alanları 1800, idari ve sosyal alanları 1850 metrekareye ulaşmıştır. Sergilenen eser sayısı yaklaşık iki katına çıkarak 4000’e ulaşmıştır” dedi.
Konuşmaların ardından Efes Müzesi’ni gezen Bakan Çelik ve beraberindekiler, Müze Müdürü Cengiz Topal’dan yapılan çalışmalar ve eserler hakkında bilgi aldı.
BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve beraberindekiler, müze açılışının ardından Selçuk Belediyesi’ni ziyaret ettiler. Selçuk’u mücevher olarak tanımlayan Bakan Çelik, “Belediye Başkanı çok sevdiğimiz bir arkadaşımız. İnşallah kendisinin başkanlığı döneminde daha iyi işlere imza atacağız. Kendisiyle bu bölgenin kültürel ve turizm anlamında daha iyi bir noktaya gelmesi ve Selçuk’un potansiyelinin ortaya çıkması için bakanlık olarak her türlü destek vereceğiz. Burası mücevher gibi bir yer. Her bakımdan Allah her türlü zenginliği, her türlü güzelliği bu bölgeye vermiş. Buranın cazibe merkezi olma konusunda daha kat edeceği çok mesafe var. Bunların hepsini inşallah hep beraber gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Yapmış olduğu bu ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Bakan Çelik’e Artemis heykelciği hediye etti. Çelik, Belediye ziyaretinin ardından partisinin ilçe teşkilatını ziyaret etti. Partilileri ile burada sohbet eden Bakan çelik, daha ilçeden ayrıldı.
Milliyet