Kent Haberleri

Ege Bölgesi'nde ihracat yüzde 7 arttı!

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ağustos ayında yüzde 19'luk artışla 125 milyon 133 bin dolarlık ihracat yaptı. Yıllık bazda 1.3 milyar dolara ulaşan birlik, kimya sektörünü geçerek birinci oldu


Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) geçen yılın aynı dönemine göre 2014 yılı Ağustos ayında yüzde 7 artışla, 957 milyon dolarlık ihracata imza attı. Hazır giyim ise yüzde 19'luk ihracat artışla kimya sektörünü geride bırakarak birinci sektör oldu. EİB son bir yıllık dönemde Türkiye'ye 12 milyar 558 milyon 979 bin dolarlık döviz kazandırdı. Hazır Giyim ve Konfeksiyon, ayrıca yıllık bazda da 1.3 milyar dolara ulaştı ve Kimya sektörünü geride bırakarak birinci sektör oldu. Demir ve Demirdışı Metaller, ihracatını yüzde 6 yükselterek 118 milyon dolara çıkardı. Birlik son bir yılda 1 milyar 746.5 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırdı. 


Rusya dopingi

Tütün İhracatçıları aylık ihracat artış rekortmeni oldu. Birlik ihracatını yüzde 126 artırarak 108.5 milyon dolara ulaştı ve Ağustos ayında en fazla ihracat yapan üçüncü birlik oldu. Birliğin son bir yıllık ihracatı ise 931 milyon dolara çıktı. Maden Birliği 87 milyon dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan 4'üncü birlik olurken, yıllık ihracatı 1 milyar 161 milyon 331 bin dolar olarak gerçekleşti. Rusya'nın AB ülkelerine ambargo uygulaması sonrasında Rusya'ya ihracatını en fazla artıran sektörlerin başında gelmesi beklenen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ağustos ayında ihracatını yüzde 33 artırarak 72.5 milyon dolara çıkardı. Birliğin son bir yıldaki ihracatı ise yüzde 23'lük artışla 778 milyon dolara yükseldi. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller'de yıllık bazda ihracatını en fazla arttıran birlik olma başarısını da gösterdi.


Düşüşte olanlar

Kuru Meyve ve Mamulleri'nde yüzde 3'lük düşüş yaşandı. İhracatı gerileyen bir diğer birlik ise Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği oldu. Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ihracatını yüzde 19'luk artırdı. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri yüzde 11'lik artışa imza attı. Tekstil ve Hammaddeleri, ihracatını yüzde 20 geliştirirken, Deri ve Deri Mamulleri 10 milyon dolarlık ihracata imza attı. Zeytin ve Zeytinyağı'nda ise ihracat yüzde 59'luk düşüş yaşadı. Türkiye'nin ihracatının arttığı, ithalatının ise azaldığı bir dönem yaşandığına dikkati çeken EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracatın arttığı, ithalatın gerilediği bu sürecin devamını dilediklerini kaydetti. Ünlütürk, "Yeni kurulan 62. Hükümet'ten Türk sanayisinin ve ihracatının önünü açacak uygulamalar bekliyoruz. Temmuz ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı yüzde 34.8 azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56,9'dan yüzde 67.5'e çıktı. Bu oranın ihracat lehine gelişmesini sağlayacak politikaların ortaya konması Türkiye'nin kazanımlarını artıracaktır" dedi. 


Denizli'deki artış yüzde 17

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Ağustos ayında birlik tarafından kayda alınan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17'lik artış ile 186 milyon dolar olarak olduğunu söyledi. Artış 8 aylık dönemde ise yüzde 14 oldu. Denizli ilk 8 ayda 1 milyar 544 milyon dolarlık ihracata imza attı. Türkiye ihracatının aylık bazda yüzde 5.2 artış ile 11.1 milyar dolar olduğunu Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 5.3'lük artış ile 104.6 milyar dolarlık ihracata imza atıldığını belirten Kocasert, "Denizli, Ağustos Ankara ile birlikte en yüksek ihracat artışını yakalayan kent oldu. Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmeler, bu ülkeyle ticari ilişkilerimizde de belirgin düşüşlere neden oldu" dedi. ABD'nin 2015'in ilk çeyreğinden itibaren, hatta belki de daha önce kademeli olarak faiz artırımı yapması beklediklerini, bununda küresel piyasalardaki likidite bolluğunun azalmasına neden olacağını ifade eden Kocasert, "Kredi derecelendirme kuruluşlarından peş peşe Türkiye'ye ilişkin beklentilerde olumlu haberler geliyor. Ülkemiz bu yıl içerisinde yapılan iki önemli seçimi geride bıraktı. Denizli Milletvekili Sayın Nihat ZEYBEKCİ'nin yeni kabinede görevine devam ediyor olmasının da hem Denizli için hem de ihracat ailesi için önemli bir avantaj olduğunu düşünüyoruz" dedi.

HASAN DURNA


Savunma sanayi atağa geçti

Türkiye'nin son yıllarda savunma sektörüne yaptığı yatırım ve destekleme stratejisi ihracat rakamlarına da yansıdı. Türk savunma sanayi, uluslararası alanda kazandığı kalite ve güven nedeniyle geçen yıl yapılan ihracatını yüzde 10 artırarak 1 milyon dolara ulaştı. İhracatta en büyük payı ise uçak ve helikopter parçaları, tank ve zırhlı araçlar ile askeri silahlar aldı. Türk savunma sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke yine ABD oldu. Türk savunma sanayi ürünleri, uluslaarası alanda kazandığı kalite ve güven nedeniyle milli imkanlarla üretilen askeri teçhizat Malezya'dan, İngiltere'ye, İspanya'dan, ABD'ye kadar pek çok ülke tarafından tercih edilmeye başlandı. Türk savunma sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke önceki yıl olduğu gibi yine ABD oldu. Amerika'ya yapılan ihracat, geçen yılın Ağustos ayına oranla yüzde 35 artarak 370 milyon doları aştı. Sektörde en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ABD'yi Malezya, BAE, İtalya, İspanya ve Fransa izledi. 



Yeni Asır