Ege Denizi'nde 6'dan büyük depremler meydana gelebilir!
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde yaşanan depremlere ilişkin bir rapor hazırladı.Sözbilir, meydana gelen depremlerin diğer fayları tetiklediğine dikkat çekerek, bölgede 6 şiddetinden büyük depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde ardı ardına yaşanan depremlere ilişkin bir rapor hazırladı. Sözbilir, raporda, meydana gelen depremlerin diğer fayları tetiklediğine dikkat çekerek, bölgede 6 şiddetinden büyük depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.
Ege Denizi'nde 6 Aralık'ta ardı ardına meydana gelen depremler bölgede tedirginliğe neden oldu. Uzmanların dikkati Ege Denizi'ne doğru yönelirken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, sarsıntılarla ilgili önemli bir rapor hazırladı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, raporda, bölgedeki fayların birbiriyle etkileşim halinde olduğunu ortaya koydu. Ege'de meydana gelen depremlerin enerjisinin diğer faylara aktarıldığı belirtilen raporda, bölgede 6 şiddetinden büyük depremlerin oluşabileceğine dikkat çekildi. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 6 Aralık'ta meydana gelen depremlerin kaynağının, Midilli Adasını Güneyden, Doğudan ve Batıdan sınırlayacak şekilde gelişmiş olan faylar olduğunu belirtti.
SÖZBİLİR, ÖZELİKLE SAHİL KESİMLERİNİ UYARDI
Midilli Adası ve çevresinde uzunlukları 1.9 kilometre arasında değişen 15 adet fay segmentine ayrıldığını anlatan Sözbilir, "6 Aralık'ta meydana gelen depremlerden sonra bir rapor hazırladık. Özellikle Midilli Adası'nın güneyinden geçen faylar segmentleri 6.5 büyüklüğüne varan depremler üretecek uzunluktadır. Bu depremler, İzmir'den, Balıkesir'e ve sahil kesiminden Çanakkale'yi Edremit'i etkileyebilir. Tarihsel kayıtlara göre bu faylar, 7.2 büyüklüğe varan depremler yaratmıştır. İzmir ile Edremit arasındaki sahil şeridi boyunca var olan diri fayların sismik aktivitelerinin sürekli izlenmesi, kent ölçeğinde haritalanması, geçmişte hangi depremlere kaynaklık ettiğinin ortaya konması ve deprem tekrarlama periyotlarının saptanması deprem tehlike analiz çalışmaları açısından çok önemlidir. Sonuç olarak bölgedeki faylar birbirleriyle bağlantılı ve oluşan depremin enerjisi diğer faylara aktarıldı" diye konuştu.
Yenigün