Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili rapor hazırlandı!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi, 6 Aralık'ta Midilli Adası'nın güneyinde meydana gelen depremlerle ilgili rapor hazırladı. Raporda 50'den fazla artçı sarsıntı kaydedildiği hatırlatıldı.
Raporda, 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem fırtınası şeklinde büyüklükleri 4,9’a kadar ulaşan 50'den fazla artçı sarsıntı kaydedildiği hatırlatıldı.
Deprem açısından oldukça aktif olduğu belirtilen bölge ve yakın çevresinde, 1867 yılında 6,8 (Midilli Adası), 1939'da 6,6 (Dikili), 1944'te 6,8 (Edremit Körfezi), 1949'da 6,6 (İzmir açıkları), 1981'de 7,2 (Ege Denizi) büyüklüğünde depremler meydana geldiğine işaret edilen raporda, bölgedeki depremlerin kaynağı olarak, Midilli Adası'nı güney, doğu ve batıdan sınırlayacak şekilde gelişmiş faylar gösterildi.
Raporun sonuç bölümünde, şu ifadelere yer verildi:
"Sonuç olarak Midilli Adası ve çevresi, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu ile İzmir-Balıkesir Transfer Zonu arasındaki transtansiyonel tektonik rejim etkisinde deforme olmaktadır. Bu nedenle bölgede kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı sağ yanal doğrultu atımlı faylar, kuzeybatı-güneydoğu uzanımlı sol yanal doğrultu atımlı faylar ile yaklaşık doğu-batı uzanımlı normal faylar oluşacak depremlere kaynaklık edecektir. Tarihsel kayıtlara göre bu faylar, 7,2 büyüklüğe varan depremler yaratmıştır. Bu faylara en yakın kıyısı olan İzmir ile Edremit arasındaki sahil şeridi boyunca var olan diri fayların, sismik aktivitelerinin sürekli izlenmesi, kent ölçeğinde haritalanması, geçmişte hangi depremlere kaynaklık ettiğinin ortaya konması ve deprem tekrarlama periyotlarının saptanması, deprem tehlike analiz çalışmaları açısından çok önemlidir."
AA