Sektörel

Ege Yapı Beyoğlu projesine onay!

Hasköy Yün İplik Fabrikası arazisi Ege Yapı imzası ile projelendiriliyor. Söz konusu alanın imar planı değişikliği İBB'de kabul edildi..

Bir dönem, sanayileşmenin getirdiği ağır kirlilik yüzünden kimsenin yüzüne bakmadığı Hasköy, parlak bir geleceğe doğru ilerliyor. Bölgenin makus talihi Koç Müzesi'nin 1994'te faaliyete geçmesi ile değişti.

Beyoğlu Belediyesi'nin bölgedeki birkaç mahalleye ilişkin kentsel dönüşüm planları, Hasköy'deki gayrimenkul piyasasını hareketlendirdi. Bölge, şu sıralar konut üreticilerinin markajı altında. Bölgedeki kentsel dönüşüm, sadece depreme dayanıksız olan konutları kapsamıyor, eski fabrika binaları da bu dönüşümden nasibini alıyor. İşte bu tür fabrikalardan birisi de 66 yıllık bir geçmişe sahip olan Eluaşvili Ailesi'ne ait Hasköy Yün iplik Fabrikası.

Yaklaşık 15 dönüm arazi üzerine kurulu olan fabrikanın yerine Ege Yapı tarafından, konut ve AVM'den oluşan yeni bir projenin gerçekleştirileceği yönündeki kulis haberimizi 2016 Haziran'da Para Dergisi yazmıştı. Aradan geçen sürede ilgili imar planı değişikliği 16 Şubat günü toplanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde kabul edildi. İBB'nin hazırladığı planda parseller "Ticaret-Konut", "Eğitim", "Park ve Yeşil Alan", "Yol Alanı" olarak tanımlandı. Yapılaşma koşulları en çok beş kat ve emsal 1.50 olarak belirlendi.

Hasköy Yün İplik Fabrikası 1952 yılında Elyo Eluaşvili tarafından babası Avram Eluaşvili ile beraber kuruldu. Amaç daha önceki yıllarda ülkemize ithalat yoluyla gelen yün ipliğini ülkemizde imal etmekti. Renkli yünlü dokuma ipliğiyle başlayan imalat 1970'li yıllarda el örgü ipliği ve 1980'lerden itibaren de triko ipliği ile devam etti. Günümüzde üretimi devam eden ürünler muhtelif ülkelere ihraç ediliyor. Bir dönem 800 kişinin çalıştığı yün iplik fabrikasında bugün 50 kişi çalışıyor; çünkü işler iyice küçülmüş, işin başında üçüncü kuşağı temsilen Elyo Eluaşvili'nin oğlu Alber Eluaşvili bulunuyor.