Genel

Ege'de teşvik sisteminde İzmir 1. sırada yer alıyor!

 Ege'de teşvik sisteminde Manisa 3'üncü, İzmir ise 1'inci bölgede. Daha avantajlı olan Manisa yatırımları kapıyor. EBSO Başkanı Yorgancılar bunun değişmesi gerektiğini söylüyor  

Yüksel Çakmur ile başladığımız İzmir konuşmalarına bu kez sanayicilerle devam ediyoruz.
Telefonun öteki ucunda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar var. Tecrübeli bir sanayici olan Yorgancılar ile İzmir'in ekonomik yönünü de konuşmak istiyoruz. Genel sorunlardan bahsettikten sonra konuyu ekonomiye, sanayiciye getiriyoruz.

SİSTEM DEĞİŞMELİ
İzmir'deki işsizlik sorununun büyüklüğünü Yorgancılar da kabul ediyor. Sebep olarak göçün durmamasından ve yatırım azlığından bahsediyor. Bölgedeki yatırımların çoğunun Manisa'ya gitmesini hatırlattığımızda da şu tespitlerde bulunuyor: "İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nde teşvik sistemi yeniden düzenlenmeli. Bugün İzmir teşvikte birinci bölgede. Ama 30 kilometre mesafedeki Manisa üçüncü bölgede. Doğal olarak başta İzmirli firmalar olmak üzere herkes yatırımlarını oraya yapıyor." Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflemesi gerektiğinin altını sık sık çizen Ender Yorgancılar, yatırım azlığına çözüm olarak İzmir'i öne çıkartacak bir teşvik sisteminin getirilmesini beklediklerini söylüyor: "Üretim ekseni batıdan doğuya kaymakta olan bir süreçte; bu potansiyeli iyi kullanabilmek açısından teşvik sistemindeki Manisa-İzmir farkının kalkması, İzmir'in ve tüm sektörlerin beklentisidir. Aksi takdirde sektörlerimiz açısından haksız rekabet devam edecektir."

AVANTAJLARI ÇOK
Yatırımın artmasıyla işsizlik sorununun da çözüm bulacağına inanan Yorgancılar, ekonomideki sürdürülebilir büyümenin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Yorgancılar, İzmir'in çok önemli bir ihracat merkezi olduğunu belirterek, avantajlarını şöyle özetliyor: "Sanayide öne çıkan birkaç şehirden biridir. Gerek sağlık, gerek kültür, gerekse deniz turizminde önemli avantajlara sahiptir. Her geçen gün tarımsal ürünlerin daha değerli olduğu günümüzde, İzmir tarımsal ürünleri ile zorunlu ihtiyaca cevap verebilmektedir." Yorgancılar'a göre gelecek 10 yıl İzmir için çok önemli. Şehrin sahip olduğu bu avantajların değerlendirilmesi halinde İzmir adeta şahlanacak...

NELER YAPILMALI
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:
 İzmir öncelikle işe ulaştırma altyapısını güçlendirerek başlamalı.
 Bölgede özellikle de OSB'lerden demiryolları limanlara bağlanmalı.
Hızlı tren projeleri geciktirilmeden İzmir ile çevre iller arasındaki mesafe kısaltılmalı.
 10 yıllık süreç içerisinde İzmir, kentsel dönüşüm planını başarıyla yerine getirmeli.
 İzmir'de mutlaka jeotermal ve rüzgar enerjisinin kullanımı sağlanmalı.
 Aliağa bölgesinde ihtisas gümrüklerinin yapılması, Çandarlı bölgesinde tersane kurulması uzun zamandır gündeme getirilen konular.
 EXPO 2020, İzmir için büyük önem taşıyor. EXPO 2020'yi alabilmek için hazırlıklar yapılmalı.
 İzmir, uluslararası organizasyon ve fuarlardan daha fazla pay almalı.
OTOYOL NEFES ALDIRACAK
Yorgancılar'a Türkiye'nin en büyük yatırımlarından birisi olan Körfez otoyol projesini soruyoruz. Yorgancılar, projenin sadece İzmir'e değil geçeceği her ile hareket getireceğini belirtiyor ve ekliyor: "İzmir İstanbul otoyolu bölgemize nefes aldıracak. Ticareti, turizmi geliştirecek. Aliağa Limanı; Bursa, Balıkesir, Manisa gibi iller için de çok önemli bir nokta olacak. Bir an önce
YORGANCILAR'a Türkiye'nin en büyük yatırımlarından birisi olan Körfez otoyol projesini soruyoruz. Yorgancılar, projenin sadece İzmir'e değil geçeceği her ile hareket getireceğini belirtiyor ve ekliyor: "İzmir İstanbul otoyolu bölgemize nefes aldıracak. Ticareti, turizmi geliştirecek. Aliağa Limanı; Bursa, Balıkesir, Manisa gibi iller için de çok önemli bir nokta olacak. Bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz."

ANKARA BiZE YARDIMCI
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ender Yorgancılar, hükümete şehrin sorunlarını sürekli aktardıklarını belirterek, şöyle devam ediyor: "Hükümetimiz elinden geldiğince yardımcı oluyor.
Türkiye'nin yıldızı sürekli parlıyor.
Biz içinde bunu fark etmesek de Türkiye dışarıdan çok farklı. Bu avantajı iyi değerlendirmemiz gerekiyor..."

DUAYENLER NE DiYOR
Yeni Asır gazetesi muhabirleri Murat Şahin ve Sinan Doğan'ın hazırladığı İzmir'in Duayenleri kitabında şehrin önemli işadamlarının görüşleri yer alıyor. İşte onlardan bazıları şöyle:
 Lucian ARKAS: "Bizler Arkas ailesi olarak 300 yıldır bu şehirdeyiz. İzmir'e gönül borcumuz ve sevgimiz var. İzmir'i dünya kenti yapmak için nasıl bir kent olacağına karar verilmesi gerekiyor.
Bir plan oluşturarak, önceliklerimizi belirleyip tek hedef doğrultusunda ilerlemeliyiz. İzmir'in altyapı sorunlarını çözecek ve ticaretini geliştirecek yeni yatırımlara ihtiyaç var." n Öner AKGERMAN: "Bugüne kadar kentte vasatın üzerinde eşgüdüm sağlayan bir yönetime tanık olmadım. Oysa İzmir sanayisiyle, ticaretiyle ve kültürüyle bilinçli biçimde harmanlandığı sürece çok iyi lezzetler sunacak yapıya sahip bir kenttir. İzmir'de fikir paylaşan, fikri beğenmezse de dinleyen, farklı görüşleri ortaya çıkartmak için gayret sarfeden yöneticilere ihtiyaç var. Şehrin sanayi veya ticaret merkezi veya dünya kenti olabilmesi için ulaşımı kolay, konaklaması sorunsuz, her çeşit hizmeti verebilecek niteliklerle donatılması gerekmektedir."

KiMDiR
1957 yılında İzmir Karşıyaka'da doğan Ender Yorgancılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Pazarlama Bölümü mezunu. Yorgancılar, 1994 yılından bu yana Meclis Üyesi olduğu Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda 6 yıl Yönetim Kurulu Üyeliği ve 2005-2008 döneminde Meclis Başkanlığı yapmış olup, 2009-2012 dönemi için ise Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, 2009 Mayıs ayında da TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilmiştir. Yorgancılar aynı zamanda Filipinler İzmir Fahri Konsolosu...
Takvim