Genel

Egedemir çevre dostu bakış açısıyla cüruf dağlarını, katma değerli ürüne dönüştürüyor!

Egedemir Demir Geri Kazanım Limited Şirketi, çevre dostu bakışıyla demir çelik fabrikalarının atıl olarak stok sahalarında depoladığı ekonomik açıdan faydalanamadığı gibi çevre kirliliğine de sebep olan cürufu katma değerli ürünlere dönüştürüyor...

İzmirli Egedemir çevre dostu bakış açısıyla cüruf dağlarını, katma değerli ürüne dönüştürüyor 


Egedemir Demir Geri Kazanım Limited Şirketi, çevre dostu bakışıyla demir çelik fabrikalarının atıl olarak stok sahalarında depoladığı ekonomik açıdan faydalanamadığı gibi çevre kirliliğine de sebep olan cürufu katma değerli ürünlere dönüştürüyor. 


İlk olarak cürufları işleyerek karayollarında dolgu malzemesi haline getiren Egedemir, yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla ürün yelpazesini genişletti. Cüruftan parke taşı üreten firma, Aliağa'daki geri dönüşüm tesislerinde kurduğu beton santralinde cüruftan elde ettiği beton kumunu kullanıyor. 


Cürufu ayrıca raspa kumu, asansör denge ağırlığı, beyaz eşya sektörüne özel ağırlık malzemesine dönüştürüyor. Firma şimdi de Aliağa Kimya ve İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde çelik kütük üretimine hazırlanıyor. 20 milyon dolarlık yatırım yaptığı tesisin temellerini geçtiğimiz ağustos ayında atan firma, yeni tesisini faaliyete geçirmek için gün sayıyor. 


Egedemir Demir Geri Kazanım Limited Şirketi'nin Sahibi Erdoğan Erdem, Türkiye'de çelikhanelerde yıllık ortalama 6-8 milyon ton cürufun ortaya çıktığını hatırlatarak, bunların kullanılır hale gelmesinde örnek olacaklarını söyledi. Demir-çelik tesislerinin en önemli sorunlarından birinin üretim sonunda ortaya çıkan cürufun bertarafı olduğunu anlatan Erdem,"Bu cürufları ekonomiye kazandırmak için yola çıktık. Geçen seneye kadar cürufları işleyerek karayollarında dolgu malzemesi olarak kullanılacak hale getiriyorduk. Sonra cüruftan parke taşı üretmeye başladık. Gerek kalitesi, gerekse fiyatı nedeniyle bu parke taşları o kadar çok ilgi görEgedemir çelik fabrikalarının stok sahalarında depoladıkları cürufu işleyerek katma değerli ürünlere dönüştürüyor, işlenen cüruf parke taşı, beton kumu, asansör denge ağırlığı oluyor. 

Egedemir Çelik Kütük Fabrikası'nm İzmir Aliağa'da ALOSBİ'de toplam 22 bin metrekarelik parsel üzerinde kurulduğunu ifade eden Erdoğan Erdem, "Tesisin toplam kapalı alanı 6 bin metrekare. 84 metre uzunluğunda ve 22 metre genişliğinde iki ayrı holden oluşacak çelikhane binası içinde 15 tonluk bir indüksiyon ocağı ve iki yollu bir SDM (sürekli döküm makinesi) bulunacak. Aylık kütük üretim kapasitenin 9 bin ton ve yıllık kapasitenin 100 bin ton mertebelerinde olmasını bekliyoruz. Yeni tesisimizde 120 kişiyi istihdam edeceğiz" dedi.


İlk etapta üretilmesi hedeflenen kütüklerin, nervürlü inşaat çelik çubukları veya ince kesitli lama ve profil üretmeye elverişli yalın karbon çelik kalitelerinden oluşacağını vurgulayan Erdem, "Döküm makinesi 100x100, 120x120,130x130,140x140 milimetrekare kesitli kütük üretmeye elverişli. İDÇ ile barter yapacağız. Biz İDÇ'den inşaat demiri alacağız, İDÇ'ye çelik kütük vereceğiz" diye konuştu. 



Cürufu ayrıca raspa kumuna, asansör denge ağırlığına ve beyaz eşya sektörüne özel ağırlık malzemesine dönüştürüyoruz" diye konuştu. 

Yıllık kapasite 100 bin ton olacak Bugüne kadar Ar-Ge'ye 20 milyon TL para harcadıklarını dile getiren Erdem, "Aliağa'da 58 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösteriyoruz. Geçen yıl mayısta Egedemir bünyesinde çelik kütük üretimi yapma kararı aldık ve hemen harekete geçtik. Haziran 2013'te fabrikanın kurulacağı arsayı satın aldık ve ağustos ayında temellerini attık. Tesisi bir demir çelik yatırımı için rekor sayılabilecek bir sürede devreye almayı planlıyoruz" dedi. 



Dünya Gazetesi