27 / 04 / 2024

Ege'nin en büyük konteyner limanı açılış için gün sayıyor!

Ege'nin en büyük konteyner limanı açılış için gün sayıyor!

İzmir Aliağa'da Petkim Limanı'm (Petlim) işletecek olan APM Terminals, hizmet binasını Menemen Ulukent'te açtı. Limanın 1. aşamasının bu yılın 4. çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. İşte ayrıntılar...



İzmir Aliağa'da Petkim Limanı'm (Petlim) işletecek olan APM Terminals, hizmet binasını Menemen Ulukent'te açtı. Limanın 1. aşamasının bu yılın 4. çeyreğinde tamamlanmasını beklediklerini belirten APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, limanın 1.3 milyon TEU kapasitesiyle Ege Bölgesi'nin ihracat, ithalat ve ticaret yeteneğine hız kazandıracağını, Türkiye'yi ve Ege'yi küresel ağa bağlayacağını söyledi. 


Açılış töreninde denizcilik sektöründe 100 yıl, liman işletmeciliğinde 50 yılı aşan birikime sahip olduklarını söyleyen Larsen, "20 bini aşan çalışanımız ile 5 kıtada ve 39 ülkede toplam 67 liman işletiyoruz. İzmir'deki yatırım ile 550 kişilik istihdam yaratmayı öngörüyoruz" dedi. 


Ege'de 2.5-3 milyon TEU konteyner hacmi oluşacak Larsen, Türkiye'nin en büyük konteyner limanlarından biri olacak APM Ege Terminali'nin hızla ilerlediğini belirterek, "Bu yılın dördüncü çeyreğinde l.aşama inşaatları tamamlayacağız. Petkim ile ortaklaşa olarak  İzmir  bölgesinde dünya standartlarında bir konteyner limanı işletmek için gün sayıyoruz. 1.3 milyon TEU kapasite ile Ege Bölgesi'nin en büyük konteyner limanını hizmete sunacağız. Limanımız ile Ege Bölgesi'nin uluslararası ticaretinde ihtiyaç duyduğu liman hizmetlerini en üst seviyede karşılamaya hazırız" dedi. 


Larsen, APM Ege Terminali'nin hızlı ve modern konteyner işletme yeteneği ile birlikte 700 metre rıhtım uzunluğu, 16 metre su derinliği ve 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemileri yanaştırabilme özelliği ile Türkiye'yi ve Ege'yi küresel ağa bağlayacağını söyledi. Türkiye'nin ekonomikbüyümesinin sürmesini beklediklerini ifade eden Larsen, "2023 yılında Ege'de 2.5-3 milyon TEU arasında bir konteyner hacminin oluşmasını öngörüyoruz" diye konuştu. 


Bölgede bağlantı yolları ve demiryolu bağlantısına ihtiyaç var İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de bu yılın sonunda faaliyete geçecek Petkim Limanı ile 'Büyük İzmir Limanı' hedefine bir adım daha yaklaşacaklarını söyledi. Alsancak, Aliağa, Nemrut, Kuzey Ege Çandarlı, Dikili, Çeşme ve Kuşadası Limaııları'nın alanlarında uzmanlaşmış, rekabet eden değil, entegre şekilde çalışan 'Büyük İzmir Limanı'nın parçaları olduğunu ifade eden Öztürk, "Petkim ile APM Terminals'in gerçekleştirdikleri yeni liman yatırımı ile Kuzey Ege, kısa sürede konteyner taşımacılığında önemli bir merkez olacak" dedi. 


Ege'nin dış ticaretinin yüzde 45'inin yapıldığı bölgede bağlantı yolları ve demiryolu bağlantısına ihtiyaç olduğunu belirten Öztürk, Kemalpaşa Lojistik Merkezi nin yanı sıra Aliağa'nın da lojistik merkez olarak yapılandırılması ve bölgede ihtisas gümrüklerinin yer alması gerektiğini söyledi. 


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da yeni limanın yapılmasıyla beraber İzmir-Aliağa TIR trafiğinin artacağını belirterek, çevre yolunun Aliağa'ya kadar tamamlanmasını istedi. 


Dünya





Geri Dön