Ekonomi

Ehliyeti olanlar hemen baksın! 17 bin TL olacak! İşte detaylar!

Ehliyeti olanlar için duyuru yapıldı. O tarihten itibaren 17 bin TL alacak. İşte detaylar!Ehliyeti olanlar için duyuruldu

Trafik kuralları zaman içinde değişime uğradığı, mevzuatta da ihtiyaca göre değişiklikler yapılabiliyor. Ehliyeti olanlar için duyuruldu. İşte detaylar…

Trafik mevzuatında son yapılan düzenleme ile araç sahiplerinin ödemesi gereken zorunlu trafik sigortası tutarında değişiklik yaşandı. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren değişiklikler yürürlüğe giriyor. Trafik sigortasına gelen zam, 1 Mayıs 2023 tarihinden itibaren geçerlidir.

Trafik sigortasında kaza yapmayan kişiler yüzde 50 indirim yapılacak. 1 Mayıs 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak uygulama ile kaza yapan sürücüler 17 bin TL, hiç kaza yapmayan vatandaşlar da 3 bin TL trafik sigortası primi ödeyecek.

2023 ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NE KADAR?

Kaza yapan ya da yapmayan sürücülerin gelecek yeni uygulama ile beraber aynı zorunlu trafik sigortası ücretine tabi olmayacak. En düşük basamak olan 0'da “çok riskli sürücüler”in yer alacağı poliçelerine yüzde 200 zam yapılacağı uygulanırken, en üstte yani 8. basamakta “çok iyi sürücüler” yer alan sürücülere ise poliçelerinde yüzde 50 indirim uygulamasına gidilecek.

Sigorta şirketleri tarafından 1 Mayıs 2023 tarihinden itibaren trafik sigortalarında bir kere olmak üzere yüzde 5 zam uygulaması gerçekleşecek ve daha sonra da her ay yüzde 2 oranında zam uygulamasının hayata geçecek.

MTV ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?

MTV yılda iki kez ödenmektedir. Yılda iki kez ödenen bu Motorlu Taşıtlar Vergisi yani bilinen adı ile MTV'nin araç sahipleri tarafından Ocak ve Temmuz aylarında ödenmesi gerekmektedir. Eğer MTV zamanında ödenmez ise gecikme faizi işlemeye başlıyor. MTV'nin ilk taksiti gecikmeye düşer ise yani ödenmezse ikinci MTV taksitine gecikme faizi yansıtılıyor. Eğer iki taksitte ödenmezse önce mükellef olan kişinin adresine uyarı mektubu gönderiliyor. Ardından da eğer yine ödenmez ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kişinin banka hesaplarına haciz işlemi başlamaktadır.

EN DÜŞÜK MTV ÖDEMESİ KAÇ TL?

Yüzde 61,5’lik zamdan sonra 2023 yılında ödenecek en düşük MTV 219 lira oldu. En yüksek MTV tutarı da 101 bin 152 lira olarak duyuruldu.