Kent Haberleri

EİB'de Kentsel Dönüşüm Paneli düzenlendi!

Planlı Şehircilik Tasarım ve Yenileme Çalıştayı Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panelin katılımcısı geçmiş dönem Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Karşıyak’nın sadece Karşıyaka’dan ibaret olmadığını dile getirdi.

Planlı Şehircilik Tasarım ve Yenileme Çalıştayı Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda düzenlendi. Atatürk’ün 135’inci doğum yıldönümü onuruna İzmir’i Sevenler Platformu tarafından düzenlenen; Planlı Şehircilik Tasarım ve Yenileme Çalıştayı'nda sektör temsilcileri bir araya geldi. Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda, düzenlenen etkinlik; ana sponsor AKG Gaz Beton ve İzka İnşaat ile Erdil İnşaat Grubunun destekleri ile gerçekleştirildi. 


Programın ilk oturumunda Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, geçmiş dönem Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi ve “Batuder” Başkanı Akın Kazançoğlu da yer alarak, “Kentsel Yenileme Kavramı İle Merkezi Yönetim Ve Yerel Yönetimler İlişkisi” konulu oturumda görüşlerini sundu. “Belediye başkanları teknik olmalıdır”


Panelin moderatörlüğünü yapan BATÜDER Yönetim Kurulu Başkanı ve İZTO Meclis Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Akın Kazançoğlu, Belediye başkanlarının teknik olması gerektiğini ifade ederek aynı zamanda belediyelerin kentin meslek odalarıyla diyalogların olmasının kentin aynı zamanda gelişmesinin önünü açtığını söyledi.


“Vatandaşların ayağına hep gittim”

Panelin konuşmacılarından sözü ilk Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur aldı. Batur, Narlıdere’de bugüne kadar yaptıkları kentsel dönüşümü anlattı. Yaptıkları çalışmalarda insanları yaşadıkları mahallelerden gitmesini değil orada kalmasını sağlamak olduğunu söyleyen Batur, “Narlıdere’yi nasıl çekici hale getirebiliriz diye uzun süre düşündük. Kentin içinde çürük diş gibi kalmış, kentin merkezinde gece kondudan daha berbat bir görüntü vardı. Biz de vatandaşların sosyal donatılarını yükseltmek için neler yapabiliriz diye arkadaşlarımızla çalışmalar yaptık.


Narlıdere’de çalışmaları yaparken, o mahallede yaşayan insanların yine o mahallede kalmasını sağlamak istedik. Bunu da başardık. Başarıyoruz. Daha yaşanılabilir bir Narlıdere için sürekli çalışıyoruz. Vatandaşın da psikolojisini iyi anlamak gerekiyor. Vatandaş haklı olarak korkuyor. Vatandaşa güven vermeniz gerekiyor. Kentsel dönüşüm belediye başkanları için de risktir. Başarılı olmadığınızda sıkıntı olur. Ama biz projelerimizde başarılı olduk. Burada en önemli şey kararlılık. Kentsel dönüşümün en zevkli yanı da tapu teslimidir. Hiç kimse benim makam odama gelmedi ben vatandaşın ayağına gittim” sözlerini kullandı.


“Karşıyaka dertli bir bölge”

Panelin bir diğer katılımcısı geçmiş dönem Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise Karşıyak’nın sadece Karşıyaka’dan ibaret olmadığını dile getirdi. Büyükşehir belediyesine opera salonu için arazi verdiklerini aradan 10 sene geçmesine rağmen hala daha bu opera salonunun yapılmadığını belirten Durak, bu süreçte kendisinin bir mahalle arasında opera salonu yaptığını söyledi. Durak, “İlk kentsel dönüşümleri yapan belediyeleriz. İlk gittiğimizde insanlar sopa ve taşlarla bize saldırdı. Geldiğimizde bir tane salonumuz bile yoktu. Bir tane nikah salonumuz yoktu. Belediyecilik teknik insanlara emanet edilmesi gerekir.


Belediyeciliğin yüzde 70’i tekniktir. Bunu başarırsanız gerçekten belediyecilik yaparsınız. Karşıyaka’da deprem olsa kaçacak sığınacak boş alanlarımız yoktu. Stadınız yok, yoktan var ediyorsunuz. Kentsel dönüşüm en zor iştir. Çünkü vatandaşla kavga ediyorsunuz. Rantı vatandaş alacak. Bu işi büyük bir kararlılıkla yapabilirsiniz. Söz verdiğim her projeyi çok hızlı bir şekilde yaptım. Büyükşehir belediyemize opera binası yapması için verdim ama daha hala yapılmadı. Ben bu süreçte mahalle arasında bir opera salonu yaptım. Yapmak istiyorsanız yaparsınız. Şuan kentse dönüşüm adı altında binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapılıyor. Bu sadece binayı yeniler kenti yenileyecek bir katkısı olmuyor. Kentsel dönüşüm bu

değildir” ifadelerini kullandı.