30 / 04 / 2024

Ek MTV iptal mi olacak? Gözler 28 Eylül'e çevrildi

Ek MTV iptal mi olacak? Gözler 28 Eylül'e çevrildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tahsilatını içeren yasal düzenlemenin iptali ve uygulanmasının geçici olarak askıya alınması talebiyle yapılan başvuruyu ele alacak. İşte detaylar...



Yüksek Mahkeme, bu yasa düzenlemesinin iptali ve geçici olarak uygulanmasının durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu ilk inceleme aşamasından geçirerek, konuyu ayrıntılı olarak görüşmeye karar verdi.

Başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından 28 Eylül Perşembe günü ele alınacak ve nihai bir karara bağlanacak.

Söz konusu başvuruda, 7456 sayılı "6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Neden Olduğu Ekonomik Zararların Telafi Edilmesi Amacıyla Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Tahsisi ve Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun"un belirli maddelerinin iptali ve uygulanmasının geçici olarak durdurulması talep edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu daha önceki bir oturumunda ele almış ve yasa düzenlemesinin uygulanmasının geçici olarak durdurulması talebinin incelenmesi aşamasında karar almıştı.

EK MTV'NİN İKİNCİ TAKSİDİ NE ZAMAN?

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin ikinci taksiti, Kasım ayının sonuna kadar yapılmalıdır.

2023'ün ikinci yarısında ilk defa tescil edilen sıfır kilometre araçlar için ek MTV, altı aylık dönemin yarısı kadar hesaplanarak peşin olarak ödenmelidir. Örneğin, Eylül 2023'te ilk kez kaydedilen ve tescil edilen bir araç için yıllık MTV'nin yarısı kadar ek MTV tahsil edilecektir.

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?
 

Ek MTV ödenmediği takdirde, ilgili aracın trafikten çekilmesi, hurdaya çıkartılması veya yurtdışına çıkartılması gibi işlemler gerçekleştirilemeyecektir. Ayrıca, taşıtın satış veya devir işlemleri yapılmadan önce biriken ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecektir. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48. maddesi kapsamında taksitlendirilmemişse, ilgili taşıtın periyodik muayenesi de yapılmayacaktır.

KİMLER EK MTV ÖDEMEYECEK?

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemekten muaf tutulan kişiler şunlardır:

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen iller: Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ ile Sivas'ın Gürün ilçesi.

Deprem tarihi itibarıyla bu illerde kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar.

Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar.

Depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz hale gelen taşıtlar.

Deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar.

Bu istisna durumlarına uyan kişiler, ek MTV ödememek için ilgili vergi dairesine başvurabilirler. Başvurular, "Ek MTV İstisna Talep Formu" ve gerekli tevsik edici belgelerle yapılmalıdır. Bu başvuruların sonucunda, taşıtlara tahakkuk eden ek MTV tahsil edilmeyecektir.

Elazığ'da korkutan deprem: Halk sokağa çıktı

Elon Musk çıldırdı: Arkadaşını getir Tesla’yı götür kampanyası

Son Dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekliye zam açıklaması

 


 


Geri Dön