Sektörel

Ek teminata çözüm vadeli gayrimenkul!

İş dünyasından kredi çekerken ek teminat isteyen bankalar piyasayı zora sokuyor. Ödemelerini yapmak yerine teminat gösterebileceği gayrimenkul almaya yönelen iş dünyasına çözümü vadeli gayrimenkul satışı yapan firmalar sunuyor.

Bankaların kredi alırken istediği ek teminat istemesi iş dünyasını sıkıntıya düşürüyor. O an elinde başka teminatı olmayan şirketler, kredinin geri çağırılması riskiyle karşılaşıyor. Sıkıntıyı gören bir firma ise yeni bir iş modeli geliştirdi. 

Türkiye Gazetesi'nden Serkan Akıncı'nın haberine göre firma, ek teminat istenmesi nedeniyle zor duruma düşen şirketlere vadeli gayrimenkul satışı yapıyor. İlk 3 ay ödeme istemeyen firma, yapılan anlaşmaya göre gayrimenkul bedelini taksitler hâlinde tahsil ediyor.

İş dünyası sık sık bankaların ek teminat istemesinden şikayet ediyor. Nakit akımları ve teminatlar konusunda yaşanan problemlerin ağırlaştığını belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, üreticilerin maliyet-fiyat dengesizlikleri yaşadığını, taze kredi bulma ve yeniden yapılandırma konusunda iş dünyası ve bankaların karşı karşıya gelmeye devam ettiğini anlatmıştı. 

''Bankalar ek teminat istiyor” 

Sanayicilerin bankalara döviz cinsinden borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de “Kredileri geri çağırma şikâyetleri gelmeye başladı. Bankalar kur farkı kaynaklı borç artışları sebebiyle ek teminat istiyor” diyor. 

Ek teminat talepleri şirketlerin dengesini bozarken, piyasada sıkıntıya giriyor. Kredisinin geri çağırılma riskiyle karşılaşmak istemeyen firmalar ödemelerini geciktirip, teminat olarak sunabilecekleri gayrimenkul alımına yöneliyor. 

Üç ay ödemesiz

S.O.S Vadeli Gayrimenkul şirketi, zor durumda kalan firmalara vadeli gayrimenkul satışı yapmaya başladı. S.O.S ilk 3 ay ödeme talep etmezken yapılan anlaşmayla belirlenen vadelerde gayrimenkul bedelini tahsil ediyor. Şirket SMS yoluyla tanıtım yaparken, gönderdiği mesajda “Kredi için ipotek ihtiyacı olan firmalara vadeli tapu satışı” ifadelerini kullanıyor.

Zora giren ve kredisinin geri çağırılma riskini ortadan kaldırmak isteyen firmalar vadeli gayrimenkul alımına yöneldi. Bu yolla ödemelerini de aksatmayan firmalar, iş süreçlerinin olağan akışında devam etmesini sağlıyor. Krediye ihtiyacı olan fakat elinde teminatı olmayan firmalar da yine vadeli gayrimenkul alımı yaparak, mali yapısını daha rahat yönetiyor.

İhracatçı da teminatta sıkıntılı

Toplantıda gerek kur, gerek faiz, gerekse enflasyonun geri gelmesiyle finansal sıkıntıların aşılmasıyla kısmen rahatlama yaşadıklarını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ancak teminat mektuplarında istedikleri aşamaya gelemediklerini, teminat mektuplarındaki yüksek oranın sürdüğünü ifade etti. Gülle, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Görüştüğümüzde bankaların sendikasyonlarını yenileme dönemiydi. Tabii olarak arka arkaya bankalarla ilgili bir not düşürme gelmişti. Tabii olarak da onlar kendileri açısından farklı bir pencereden bakıyordu. Her bankanın yaklaşımı farklıydı. Bugün de baktığınızda 2’den 4’e, 5’e hatta 6’yı bile isteyen bankalar olduğunu duymuştuk teminat oranlarında. Ama daha sonra bunun aşağı geldiğini biliyoruz. Hâlâ yüzde 1’in üzerinde. Eskiden biz bunu binde 25’ler, 30’lar seviyesinde alıyorduk. Şu anda teminat mektubunu yüzde 1’le de alan var ama bu çok düşük.''