Ekonomi

Ekim ayı enflasyonu yüzde kaç çıkacak?

Reuters'ın enflasyon anketine göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yıllık bazda son 24 yılın zirvesine tırmanacak. Yükselişte yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte gelişen fiyat artışlarının rol oynadığı belirtiliyor.Reuters’ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ekim ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 83,8 ila yüzde 87,4 arasında değişiyor

Reuters'ın yaptığı ankete göre Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) ekim ayında, gıda ve giyim fiyatları öncülüğünde TL’deki birikimli değer kaybının da etkisiyle aylık yüzde 3,6 artması, yıllık olarak ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 85,6’ya yükselmesi öngörülüyor.

Reuters’ın 12 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ekim ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 83,8 ila yüzde 87,4 arasında değişiyor. TÜFE en son bu seviyelere Haziran 1998 döneminde çıkmıştı. TÜFE Haziran 1998'de yüzde 90,6 artış göstermişti.

Yükselen enflasyona rağmen ekonomide yavaşlamaya dikkat çeken Merkez Bankası (TCMB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tek haneli faiz çağrısı karşısında politika faizini 150 baz puan daha indirerek yüzde 10,5 seviyesine çekmişti. Reuters'in anketinde aylık enflasyonun yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken tahminler yüzde 2,6 ile yüzde 4,6 bandında değişiyor.

Aylık artışta yaz mevsiminin sona ermesi ile birlikte yükselen gıda ve giyim fiyatlarının yanı sıra ev eşyası ve konut kalemlerinde de yaşanan yükselişin etkili olmasının beklendiği ifade ediliyor. TÜİK Eylül ayında enflasyonu yüzde 83,45 olarak açıklamıştı.

Reuters’ın bugün tamamladığı ankette yıl sonu tahmini ise yüzde 70,25 oldu. Yıl boyunca yapılan anketlerde 2022 yılsonu tahminleri Rusya-Ukrayna savaşının emtia fiyatlarına etkisi ve TL’nin değer kaybı sebebiyle sert yükselirken son birkaç aydır tahmin revizyonları sınırlı kalmıştı.

TCMB yılın son enflasyon raporunda kasım ayından sonra enflasyonun mevcut seviyesinden hızlıca düşeceği belirtilirken yılsonu tahminini yüzde 65,2 seviyesine yükseltilmişti.

Öte yandan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 2,48 arttığını; açlık sınırının ise 7 bin 425 TL ile mevcut asgari ücretin 1925 TL üzerinde gerçekleştiğini açıklamıştı.

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirmeyi ve enflasyon ile bu şekilde mücadele etmeyi hedefliyor. Bazı uzmanlar ise enflasyonun baz etkisi ile düşeceğini ancak arkasından ciddi şekilde yükselişe geçeceğini hatta üç haneli rakamlara yükseleceğini belirtiyor.

Yüksek enflasyon, harcamalara ve üretime zarar veriyor!

Son dakika! Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı!

Enflasyon neden artıyor? Flaş iddia...