02 / 05 / 2024

Ekim ayında kiralar ne kadar artacak?

Ekim ayında kiralar ne kadar artacak?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira parasına zam yapılıyor. Kira artışı enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, Ekim ayında kiralar ne kadar artacak? İşte hesaplama örneği..



Ekim ayında kiralar ne kadar artacak?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira parasına zam yapılıyor. Kirada yapılacak zamlar, mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.


Meskenlerde enflasyon oranlarından ÜFE'nin kullanılması zorunlu olurken, işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Peki, Ekim ayında kiralar ne kadar artacak? 


Kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Eylül 2015 dönemine ait oranlar, 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,53 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Açıklanan verilere göre, Ekim ayında yenilenen mesken kiralamalarında yüzde 6,92 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 6,92

Zam bedeli: 69,2 lira

Zamlı kira bedeli: 1069,2 lira



Kira artış oranları Eylül 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön