Eklenti alanları nelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanununa göre hangi alanlar eklenti alanları kapsamına giriyor? Eklenti alanları nelerdir? İşte eklenti kapsamına giren bölümler ve bu bölümler ile ilgili tasarruf işlemleri...
Eklenti alanları nelerdir?
Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerler "eklenti alanları" olarak tanımlanıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan bu tanımdan da anlaşılacağı üzere eklentiler, bağımsız bölümün dışında yer alıp; o bağımsız bölüme ait alanlardır.
Eklenti bölümleri, bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır. Ayrıca, o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur.
Eklentiler kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesine kaydedilir ve bunlardan ana yapının oturduğu zeminin dışında kalanlar kadastro planında veya tapu haritasında ayrıca gösterilir.
Bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklarıyla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz.
Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış veya kiralanmış olur.
Eklenti kira sözleşmesi
Yukarıda da belirtildiği üzere; bağımsız bölümlerin başkasına devri veya kiralanması durumunda, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş veya kiralanmış oluyor. Yalnız eklentiler için de kiraya verme durumu söz konusu olabiliyor.
Bir diğer ifade ile bütünleyici parça üzerine asıl bağımsız bölümden bağımsız olarak kiralanması mümkün.