28 / 04 / 2024

Eklentiler için imar barışına başvurulabilir mi?

Eklentiler için imar barışına başvurulabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı yapılar için imar barışına müracaat edilerek yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, eklentiler için imar barışına başvurulabilir mi?



İmar mevzuatına aykırı yapılar için imar barışına müracaat edilerek yapı kayıt belgesi alınabiliyor. İmar barışına başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor. Başvuruda aykırılığın tarif edilmesi isteniyor.

Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapılar vb. yapıları kapsıyor.

Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması veya yapı kullanma izin belgesi alınmamış olması durumunda yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi alınması gerekiyor.

Eklentiler için imar barışına başvurulabilir mi?

İskânlı olan yapının, herhangi bir bağımsız bölümüne ait balkon kısmına yapılan eklenti de imar barışından faydalanabiliyor.

Bağımsız bölüm alanı + eklenen kısmın alanı üzerinden Yapı Kayıt Belgesi alınabiliyor.

Örnek:

İskanlı bir yapıya sonradan eklenti yapılması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvurusu bağımsız bölüme yapılan eklenti kısmı ile birlikte yapılacaktır. Aşağıdaki örnekte görüldüğü üzere 400 metrekare iskanlı yapıya sonradan 50 mertekare eklenti yapılmıştır. Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapının tamamı için değil, ilgili bağımsız bölüm ve eklenti kısmından oluşan yeni bağımsız bölüm alanı için yapılacaktır.

Eklentiler için imar barışına başvurulabilir mi?


İskansız eve imar barışı ile iskan alınır mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön