Ekmeğe dev zam yolda! Tam tamına bu kadar olacak
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığı ile fırıncılara sunulan un desteğinin kaldırıldığı bildirildi. Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 81 şehirde ekmek fiyatları 10 TL olarak tespit edildi.Bu kararın arkasından, un fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle fırıncıların masrafları neredeyse iki katına yükseldi
TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) aracılığı ile sağlanan un desteği fırıncılara verilmeme kararı çıktı. Bu kararın arkasından, un fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle fırıncıların masrafları neredeyse iki katına yükseldi. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, masrafları karşılayabilmek için bir ekmeğin en az 10 TL olması gerektiğini söyledi. Un fiyatlarının desteğin kalkmasıyla 645 TL'ye kadar çıktığı ifade edildi. Bir çuval unun fiyatının 345 TL ile 355 TL arasında farklılık göstterdiği bilgisi paylaşıldı. Günlük 300 çuval işleyen bir fırının masrafının 90 bin TL yükseldiğine dikkat çekildi.
EKMEĞE 10 LİRA ZAM
TMO, 2022 senesinde un fiyatlarındaki yükselişin ekmeğe yansımasına mani olmak için indirimli un satışı yapma garantisinde bulunmuştu. Ancak un desteğinin kaldırılmasıyla beraber, fırıncıların maliyetleri yükseliş gösterdi ve denge bozuldu. Fırıncılar, yükselen masrafların altında ezilmekten endişe ediyor ve bu sebeple ekmeğin fiyatına zam talep ediyorlar.
ASKIDA EKMEK İÇİN TALEP ARTIYOR
Maliyet yükselişi sadece un fiyatlarında değil, ekmeğin imalatından satışına kadar birçok aşamada meydana geliyor. İşçilik, tuz, maya, kira, elektrik, doğalgaz, susam, yağ, nakliye gibi birçok tken maliyetleri tesiri altına alıyor. Ekmeğin maliyetini yükselten bir diğer etken ise döviz kurlarındaki çıkış ve Temmuz ayında yapılması planlanan asgari ücret zammı olarak görülüyor. Bu ebeple ekmeğin fiyatının sene ortasında bir kez daha zamma uğrayacağı öngörülüyor. Her yeni zam dar gelirlileri olumsuz etkilerken, askıda ekmek isteğinin her geçen gün yükseldiğine dikkat çekiliyor.
Ekmek fiyatları artış gösterebilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır. İşte ekmek fiyatlarının artmasına neden olan bazı faktörler:
Hammadde Maliyetleri: Ekmek yapımında kullanılan ana malzeme olan buğdayın fiyatı, tarım koşulları, arz ve talep dengesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Buğday fiyatlarının artması, un maliyetlerini yükseltebilir ve buna bağlı olarak ekmek fiyatlarına yansıyabilir.
Enerji Maliyetleri: Fırıncılar için enerji, fırınların işletilmesi için önemli bir maliyet unsuru olabilir. Elektrik veya doğalgaz gibi enerji kaynaklarının fiyatlarının artması, üretim maliyetlerini etkileyerek ekmek fiyatlarını artırabilir.
İşçilik Maliyetleri: Fırıncılar, işçilerin maaşları ve diğer çalışma koşulları için maliyetlerle karşı karşıya kalır. İşçilik maliyetlerinin yükselmesi, ekmek fiyatlarına yansıyabilir.
Taşıma ve Lojistik Maliyetleri: Ekmeklerin üretim yerinden satış noktalarına taşınması, depolanması ve dağıtılması için lojistik süreçler gereklidir. Taşıma, yakıt ve lojistik maliyetlerinin artması, ekmek fiyatlarını etkileyebilir.
Çeyiz hazırlayanlar müjde! Vestel'den içinizi ısıtacak yaz kampanyası başladı
Evlenenler yada evini yenileyenler bu habere dikkat! Profilo'da ankastre cam set kampanyası!,
Beko'dan bomba gibi kampanya! Haziran ayı bereketi ile geldi! Bu kampanyayı mutlaka değerlendirin |