Ekonomi

Ekmeğe zam kapıda! 200 gramlık ekmeğin fiyatı 8 lirayı bulacak!

İkinci tur seçimler öncesi işçiye, memura ve emeklilere zam sözü veren hükümet, çiftçilerin umutla beklediği buğday taban fiyatlarını ise henüz açıklamadı. Taban fiyatlarındaki artışla ekmek fiyatının 7-8 liraya çıkacağı belirtiliyor.Üreticiler buğday taban fiyat açıklamasını heyecanla beklerken, AKP hükümetinin seçimler öncesinde ekmek fiyatlarının zamlanmaması için taban fiyatları seçim sonrasına bıraktığı ileri sürüldü

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde memur, emekliler ve asgari ücretlilere zam sözü verilirken, çiftçilerin bir süredir beklediği taban fiyat açıklamalarının da seçim sonrasına bırakıldığı belirtiliyor. Üreticiler buğday taban fiyat açıklamasını heyecanla beklerken, AKP hükümetinin seçimler öncesinde ekmek fiyatlarının zamlanmaması için taban fiyatları seçim sonrasına bıraktığı ileri sürüldü.

Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, buğday fiyatının açıklanmamasının arka planında ekmek zammının yattığını iddia ediyor. Haberde, buğday taban fiyatının açıklanması durumunda 200 gram ekmeğin fiyatının 5 liradan 7-8 liraya çıkacağı, bu nedenle taban fiyat açıklamasının 28 Mayıs sonrasına bırakıldığı kaydedildi.

Asgari ücret, elektrik, doğalgaz ve akaryakıttaki artışların ekmeğin maliyetini olağanüstü artırdığına işaret eden Mine Ataman, piyasada büyük zam baskısı olduğuna değinerek seçimlerden sonra buğday fiyatı açıklandıktan sonra ekmeğe zammın kaçınılmaz olacağını ifade etti. Mine Ataman, zammın yapılması halinde 200 gram ekmeğin fiyatının 7 liraya, hatta 8 liraya kadar çıkabileceğini ileri sürdü.

MALİYETLER YÜKSELDİ

Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, ekmek maliyetinin yüzde 35'inin undan kaynaklandığını belirterek buğday alım fiyatının 10,5 lira ve üzerine çıkması durumunda Toprak Mahsulleri Ofisi destekli unun bile ekmeğin 7-8 liraya çıkmasını önleyemeyeceğini savundu.

Un fiyatlarında yapılacak artışın ekmek zammını da beraberinde getireceğini kaydeden Ataman, TMO’nun ekmek fiyatlarının daha fazla yükselmemesi için fırınlara halen devlet destekli uygun fiyatlı un verdiğinin altını çizerek ancak yeni buğday fiyatının açıklanmasıyla tüm dengelerin hızla yukarı yönlü değişeceğini ve zammın kaçınılmaz olacağını dile getirdi. Ataman, bu nedenle ekmeğe gelecek zammı geciktirmek amacıyla taban fiyatın açıklanmadığını düşündüğünü dile getirdi.

100 MİLYON EKMEK ÜRETİLİYOR

Ataman, undaki her 1 kuruşluk artışın ekmek fiyatını doğrudan etkilediğini vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanı’nın buğdayların henüz hasat edilmediğini fiyatların bu nedenle açıklanmadığını ifade ettiğini, ancak Mardin ve Adana'da ilk buğday hasatlarının çoktan yapıldığını söyledi.

Türkiye’de günde 100 milyon ekmek üretildiğini ve bunun yaklaşık 50 milyonunun normal ekmekten oluştuğunu söyleyen Ataman, yeni zamlı buğday fiyatının yıllık yaklaşık 5 milyon tonluk uygun fiyatlı buğdaya uygulanacak desteği de etkileyeceğini kaydetti.