28 / 04 / 2024

Ekonomi Bakanlığı yeni nesil organize sanayi bölgeleri kurduracak!

Ekonomi Bakanlığı yeni nesil organize sanayi bölgeleri kurduracak!

Ekonomi Bakanlığı, uluslararası rekabet gücünü artırmak için yeni nesil organize sanayi bölgeleri kuracak. Yeni bölgelerde teknoparklar, rezidanslar ve üniversiteler olması planlanıyor



Çin ve Kore'deki özel ekonomi bölgelerinin örnek alındığı program için en kısa sürede teşvik programları da devreye girecek. Planlanan yeni dönemi tanıtmak amacıyla Gaziantep'te düzenlenen "Yeni Nesil Organize Sanayi Bölgelerinin İşlevi" konulu toplantı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ileri teknoloji anlamında gerekli noktada olmadığını söyledi. "İleri teknolojide sınıfta kaldık. Yaptığımız ileri teknoloji ihracatı binde üç seviyelerinde." diye konuşan Çağlayan, bu alandaki ihracatın artırılması için yüksek katma değerli ürünlerin ihracatına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Çağlayan, "Organize sanayi bölgelerimiz 2004'ten bu yana neredeyse hiç yol alamadı. Bu noktada bizim de biraz hatamız oldu." diye konuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Türkiye'deki serbest bölgelere teknolojiyi, organizasyonu, teknoparkları katarak Türkiye'ye ait bir model yapacaklarını ve serbest bölgenin cazibesini artıracaklarını söyledi. Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ile görüşüp birtakım lokal yapılan yanlışların geneli kapsamaması için daha az zararla buradan çıkmanın gayreti içinde bulunduklarını anlatan Şahin, teknoloji, organizasyonu, teknoparkları katarak hepsini birleştirip Türkiye'ye ait bir model yapacaklarını ifade etti. Şahin, "Ankara'da oturarak buradaki serbest bölgeleri düzeltemeyiz."dedi.
İLKAY GÖÇMEN/Zaman


Geri Dön