Ekonomi

Ekonomide 2023 projeksiyonu! Hükümet değişirse ne olacak? Aynı kalırsa ne olacak? İşte beklenen senaryolar

Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selva Demiralp BBCTürkçe için kaleme aldığı Türkiye ekonomisini 2023 yılı beklentileri yazısında seçim sonrasındaki iki senaryoyu ele aldı.Resmi rakamlara göre yıl içinde yüzde 85 ile zirve yapan manşet enflasyonun 2022 yılını yüzde 70’lerde bitirmesi beklendiğini belirten Demiralp, Avrupa ülkeleri ve ABD'de 2023 yılında resesyon beklendiğini, Batılı ülkelerin enflasyonla mücadeleye ve faiz artışına devam sinyali verdiğini kaydetti

Demiralp'e göre Türkiye 2022 yılında uyguladığı ekonomi programı ve elde ettiği sonuçlar ayrıştı. Resmi rakamlara göre yıl içinde yüzde 85 ile zirve yapan manşet enflasyonun 2022 yılını yüzde 70’lerde bitirmesi beklendiğini belirten Demiralp, Avrupa ülkeleri ve ABD'de 2023 yılında resesyon beklendiğini, Batılı ülkelerin enflasyonla mücadeleye ve faiz artışına devam sinyali verdiğini kaydetti.

Türkiye'de enflasyon oranının 2023 yılında ise baz etkisi, kredilerdeki sıkılaşma, Avrupa’da beklenen yavaşlama, emtia fiyatlarındaki düşüş ile beraber yüzde 40’lı seviyelere düşmesinin beklendiği dile getiren Demiralp, enflasyondaki düşüşün faiz indirimleri sayesinde değil kısmen teknik sebeplerden, kısmen dışarıdaki gelişmelerden, kısmen de faiz indirimlerinin yarattığı riskleri azaltmak için devreye sokulan tedbirlerden kaynaklanacağını ifade etti.

Küresel enflasyonist baskılara karşı dünyanın geri kalanı faiz artırırken Türkiye'nin faizleri indirdiğini ve buna gerekçe olarak büyüme+ dezenflasyonun gösterildiğini belirten Demiralp, faizlerdeki indirimin ihracatı olumlu etkileyerek döviz girişini artıracağı bunun da enflasyonist baskıyı azaltacağının öngörüldüğünü kaydetti. Demiralp, enflasyon yüzde 80'lere ulaşmasının ardından da "enflasyona rağmen büyüme" hedefinin açıklandığını hatırlattı.

SEÇİM SONRASI ALTERNATİF SENARYOLAR

Türkiye ekonomisi ile en önemli konu seçim sonrasında hükümet değişikliği olmaz ise ekonomi politikalarında nasıl bir değişiklik olacağı. Demiralp'e göre hükümet değişikliği olmazsa ekonomi politikalarında ani bir değişiklik olmayacak. 2023 yılının ilk yarısı “enflasyonla büyüme” politikalarının sürdürüldüğü, seçim arifesinde talebin desteklenip, kırılganlıkların devam ettiği bir süreç olacağını dile getiren Demiralp, yeni destek programlarının yarattığı kırılganlıkların ek önlem ve düzenlemeler ile bertaraf edilmeye çalışılacağını bildirdi.

Mevcut politikaların sürdürülebilmesinin kurdaki baskıları tutabilmeye bağlı olduğunu vurgulayan Demiralp, bu zamana kadar kurları dışarıdan alınan borçlar ve borçların ötelenmesi ile kurların tutulduğunu kaydetti. Bu sistemin uzun vadede sürdürülemez olduğu ve risklerin arttığını belirten Demiralp, borç alınamadığı takdirde geleneksel politikalara geçişin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Demiralp, mevcut politikalar 2023 yılında sürdürülürse 2022’de başlayan ivme kaybının devam edeceğini ve büyüme rakamının yüzde 3-4 olacağını aktardı.

HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ SENARYOSU...

Hükümet değişikliği olursa geleneksel politikalara hızla dönüleceğini dile getiren Demiralp, bu durumda faizlerde artışın kaçınılmaz olacağını ifade etti. Faizlerde çok yüklü bir artışın ekonomide ani bir yavaşlama riski ve bir dizi kırılganlığı beraberinde getireceğine dikkat çeken Demiralp, “güçlü fakat kademeli” faiz artışları ile enflasyon beklentilerinin sabitleneceğini kaydetti. Demiralp'e göre bu senaryoda 2023 büyümesi yüzde 3’ün altında kalacak ancak uzun vadede ekonomi adına daha sağlıklı önlemler alınacak. (BBC Türkçe)