Sektörel

Ekonomideki belirsizlik inşaat sektörünü etkiliyor!

Olay Bursa Gazetesi ekonomi yazarlarından Feridun Eyüpoğlu ekonomideki belirsizliğin inşaat sektörünü nasıl etkilediğini anlattı. İşte, Feridun Eyüpoğlu'nun köşe yazısı...

Büyümenin lokomotifi inşaat sektörü...  Ekonomideki belirsizliğin olumsuz yansımalarına maruz kalmaya başladı.  TÜİK'in ağustos verileri...  Yılın ilk yarısında rekor satış artışlarına imza atan konut sektöründen...  Artık pek de iyi sinyaller gelmediğini gösteriyor! Konut satışları ağustosta yüzde 6,5 artışla 112,463 adet olarak kayıtlara geçmiş vaziyette. Yani ocak hariç en düşük aylık artış hızıyla yüzleşiyor konut sektörü bugünlerde. İpotekli konut satışlarınınsa sadece yüzde 1,9 artış göstererek 36 bin 21'e yükselmesi... 


Ekonomiye dönük güvensizliğin yansıması niteliğinde! 

Bu olumsuz tablo içindeki sevindirici oransa birinci el konut satışının yüzde 9 artış kaydetmesiyle karşımıza çıkıyor.  Ama adet olarak ikinci el satışları hala önde...  Bu anlamda da sektörün yatırım hızını olumsuz etkileyen bir gönünüm söz konusu.  Özellikle Bursa'nın konut satış rakamlarındaki artış hızı ağustosta net bir durgunluğu ortaya koymakta! Bursa'da toplam 32 bin 948 konutun satıldığı ilk 8 aydaki artış...  Ağustostaki yüzde 2'lik dip seviyedeki yükselişe rağmen...  Yüzde 27 gibi dikkat çekici bir orana ulaşmış durumda.  Ama ne yazık ki; 4 bin 394 konutun satıldığı geçen aydaki düşük satış artışı...  Geleceğe dönük iyi işaretler vermiyor.  İnşaatçının Körfez mecburiyeti Üstelik üçüncü sırayı 177 konutla aldığımız yabancıya satış da durgunluğu önleyememiş Bursa'da! Ortadoğu coğrafyasından kentimize yönelik artan ilgi... Ağustostaki satışların sadece yüzde 4,8'ini oluşturabilmiş çünkü.  Yani Arap sermayesi de henüz ağırlık taşımaktan epey uzak! Oysa mobilyasından züccaciyesine... Günlük tüketiminden vergisine kadar...  Zincirleme bir ekonomik değer taşıyor yabancıya satılan konutlar.  Dolayısıyla yabancıyı özellikle de körfez sermayesini çekmemiz... Belirsizlik dönemlerinin aşılmasında da büyük bir fayda sağlayacaktır! Bu temel öngörüyle hareket eden İMSİAD'ın yabancıları Bursa'ya çekmek için düzenlediği seferlerin anlamı da daha net ortaya çıkmakta.  Ve kısa süre önce ciddi bağlantıların yapıldığı Dubai'deki uluslararası fuarın ardından... Sıra 5 Ekim'de başlayacak Kuveyt'teki etkinlikte. 


Bağlantı fırsatlarının ötesinde, Bursalı sektör temsilcileri; Kuveyt'te özellikle dıştaki yeni konut trendlerini yakalayıp...  Yeni projelerini daha cazip olarak sahaya sürme imkânı da bulmayı hedefliyor! Merkez doların kafasını karıştırdı Merkez Bankası piyasaların tadını kaçırmayı başardı. 

Beklenti Erdem Başçı'nın başta faiz olmak üzere herhangi bir enstrümana elini sürmemesiydi... 


Öyle de oldu.  Ama açıklama metnindeki ifadeler Merkez'in pasif tutumunu olağanüstü hallerde de kolayca terk edemeyeceği izlenimini yarattı.  Avrupa'ya ve yapısal reformlara yapılan iyimser atıflar pek gerçekçi görünmüyor.  Oysa Avrupa'dan gelen sinyaller o kadar da güçlü görünmüyor! Ayrıca yapısal reformları uygulayacak bir hükümet yok. Oluşup icratta geçmesi de 2016'yı bulacak.  Yani bu yıl için ne iç talep ne de dış talep büyümeyi desteklemediği gibi...  Merkez'in enflasyon konusunda hâlâ kaygıları var.  Sorunların ağırlaşması halinde müdahalelerinin zamanında yapılacağına dönük de net bir görüntü vermiyor MB yönetimi.  İşte bütün bu manzara Avrupa'dan esen sert rüzgârlarla birleşince dünya yine piyasaların dengesi bozuldu.  Sonuçta dolar 3,04 TL'yi yine gördü! Euro dışta değer kaybetmesine karşın lira karşısında yükselişe geçti.  Ve Borsa İstanbul da 75 bin puanın üstünde tutunmayı başaramadı. 


Olay Bursa