Ekonomik koşullar yabancıya konut satışını da etkiledi! Yabancılar mülklerini satmaya başladı!
Ekonomik koşullar yabancıların Türkiye’den konut alımını da etkiledi. Yabancıya konut satışında rüzgar tersine dönerken, yabancılar mülklerini satmaya başladı.
Muğla bölgesinde yabancılara gerçekleştirilen gayrimenkul satışı son yıllarda dikkat çekici bir artış gösterirken söz konusu bu sayının 8 bin 300 civarında olduğu belirtildi. 2024 yılı içerisinde Muğla genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışı 386 olurken, bu ay içinde ise Muğla bölgesinde yabancılara satılan gayrimenkul sayısı 49 oldu. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bununla birlikte edindikleri gayrimenkullerini satarak, ülkelerine dönen yabancı sayısı da az değil. Diğer bir kelimeyle alımlar düşerken yabancılarda da adeta tersine göç başladı.
MÜLK EDİNMEK İÇİN SAHTE SAHİP BULUNUYORDU
Özellikle Marmaris’te, geçmişte askeri sebeplerle yabancıların mülk edinmeleri yasaklandığı dönemde, bölge halkının üzerine tapu yaparak mülk edinmeleri unutulmamalı. Bu dolaylı yollarla pek çok gayrimenkul yabancılara satılmıştı. Fakat şimdi hayat pahalılığı, yabancıların geri dönüş kararlarını etkileyen önemli bir faktör oldu. Söz konusu bu değişimin bölgedeki gayrimenkul piyasasında yeni bir dönemin habercisi olabileceği de belirtiliyor.
HAYAT PAHALILIĞI YABANCILARI DA ETKİLEDİ
Marmaris Yenisayfa’dan Mustafa Sarıipek imzalı habere göre Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Basın Sözcüsü Çetin Aksu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’deki ekonomik kriz ve bunun doğurmuş olduğu pahalılık Türk vatandaşlarını etkilediği kadar yabancı vatandaşları da etkilediğini dile getirdi. Aksu açıklamasında “Muğla bölgesinde yabancılara gerçekleştirilen gayrimenkul satışları son senelerde dikkat çekici bir artış göstererek toplamda 8 bin 300 civarına ulaşmıştı. Meslektaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde bu sene içinde Muğla genelinde yabancılara yapılan gayrimenkul satışı 386 şeklinde oldu. Bu ay itibarıyla yine Muğla bölgesinde yabancılara satılan gayrimenkul sayısı 49 oldu. Fakat son birkaç aydır edindikleri mülkleri satıp ülkelerine dönen yabancı sayısının da az olmadığı gözlemleniyor. Söz konusu bu durum, bölgedeki gayrimenkul piyasasında ilginç bir değişimi işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK İSTİKRARSIZLIK YABANCILARI ÜLKEMİZDEN UZAKLAŞTIRIYOR
Türkiye’nin doğal güzellikleri ve turistik cazibesisin maalesef son dönemde ekonomik zorluklarla gölgelendiğini de dile getiren Çetin Aksu konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Gündemden düşmeyen hayat pahalılığının artması ve istikrarsız ekonomik koşullar, katma değeri yüksek yabancı yatırımcıları da ülkeden uzaklaştırdı. Yüksek maliyetler, gayrimenkul satışları ve kiralamalarında belirgin bir düşüşe neden olurken, söz konusu bu durum, yalnızca yerel ekonomiyi değil, aynı zamanda istihdam ve turizm gibi sektörleri de olumsuz şekilde etkiliyor. Yatırımcılar, artış gösteren yaşam maliyetleri ve belirsizlikler nedeniyle alternatif pazarlara yönelirken, söz konusu bu süreç, bölgedeki ekonomik dinamizmi tehdit eden bir faktör haline geliyor. Gelecek için umut verici adımlar atılmadığı takdirde, yaşanan bu kayıpların etkisi daha da derinleşebilir.”
Kazakistan vatandaşları 2024’ün ilk 9 ayında Türkiye'den bin 779 gayrimenkul aldı!
Gayrimenkul piyasası önümüzdeki 2 ay büyük fırsatlara gebe!
Sahte altın korkusuna son! Ekonomist Muhammet Bayram açıkladı! Altınlarınızı buradan alın!