Sektörel

Ekonomik krizin öncüsü konut sektörü olacak!

İnşaattaki durgunluk ve firmaların düştüğü borç batağı, iflasları gündeme getirdi, Sektördeki kriz emareleri, panik oluşturulmaması için dile getirilmiyor . TÜİK raporuna göre Ocak-Mayıs dönemindeki konut satışları geçen yıla göre 8.6 düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı konut satış verileri inşaat sektöründe giderek daralan çemberi gözler önüne serdi. Ocak-Mayıs döneminde konut satışı 432 bin olurken bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 oranında düştü. 


Asıl gerileme ise kredili yani ipotekli satışlarda yaşandı. Yılın ilk beş ayında 134 bin ipotekli konut satışı yapılırken bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düştü. 


Öle yandan yine TÜİK tarafından açıklanan inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgelerinde bu yılın ilk çeyreğinde ciddi bir artış söz konusu. Yılın ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen daire sayısı 279 bine ulaşırken, bu rakam geçen yıla kıyasla yüzde 71 oranında arttı. 


Tamamlanan ve yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısında da aynı dönemde geçen yıla göre yüzde 66 oranında artarak 255 bine ulaştı. 

Bu rakamlar sektörde talep daralırken arzın ciddi oranda arttığını gösteriyor. 


SEKTÖRE OLAN GÜVEN BİTTİ


 Sektöre ilişkin konuştuğumuz kaynaklar, her biri 100 milyon lirayı alan boyuttaki şirketleri özetle şu nedenlerin zor durumda bıraktığının altını çiziyor: Plansız yapılan, ihtiyacı dikkate almadan üretilen konutlar, kamu ile iş yapan büyük firmaların kamudan alacaklarını aylardır alamamaları, özellikle özel idarelerin devredilmesi ile bu ödemelerin yapılmasındaki belirsizlik, inşaat sektöründeki son yıllardaki dev canlanmadan sonra demir ve çimento fiyatlarındaki artışlar, vatandaşların ikinci ev alını gücünün bitmesi, inşaatlar yapılırken banka faizlerinin çok düşük olduğu halde konutların satımı sürecinde banka faizlerinin konut kredisindeki faiz ve giderlerin ek kesintilerin yükselmesi ve inşaat sektörüne güvenin bu dalgalanmalar sonucu bitmesi. 


İZMİR'DE DURUM VAHİM 


Yüksek faiz oranlarının etkilediği inşaat sektörü ülke genelinde sıkıntı yaşarken İzmir'de son bir ayda çok sayıda firmanın iflas erteleme istemiye mahkemeye başvurduğu öğrenildi. 


Aralarında Topuz Yapı, Atak İnşaat ve Uzman Yapı'nın da olduğu çok sayıda firma bu talepte bulunurken, bazı inşaat firmalarına yönelik haciz uygulamaları başlatıldığı bildirildi. Konuyu araştıran Ege'de Sonsöz gazetesi muhabiri Sinan Doğan ilgili haberinde, inşaat sektöründe yaşanan iflas erteleme ve haciz uygulamalarının sektörde büyük endişe yarattığını işledi. 


Haberde yer alan bilgilere göre; iflas erteleme sayesinde firmalar borçlularına karşı korunmuş oluyor. Bu da alacaklı firmaları zor duruma sokuyor. İflas erteleme uygulaması nedeniyle alacaklı birçok firmanın sıkıntıya girdiği, sektörde zincirleme iflasların yaşanabileceği belirtiliyor. 


MADALYALI ŞİRKET BATTI 


Konak Tüneli, Sabuncubeli Tünelinin fore kazık zemin işlemleri, Akıncılar Alt Geçidi, Hilal Aktarma İstasyonu İnşaatı. Torbalı-Bayındır-Ödemiş-Kiraz yolunda köprülerin genişletilmesi olmak üzere olmak üzere Karayolları'nın ve büyükşehir belediyelerinin birçok projesini üstlenen Atak İnşaat, İzmir 13. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne borca batık olduğu gerekçesiyle başvurdu. Sektörde faaliyet gösteren 6 firmaya sahip olan Atak İnşaat, 1994 yılından bu yana 200'e yakın inşaatla kamu kurum ve kuruluşlarına taahhüt gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çeşitli belediyeler. Karayolları Genel Müdürlüğü. Devlet Su İşleri ve İl Özel İdare'ye projeler gerçekleştiren firma, 2001 yılında vergide altın madalya almıştı. 


İFLAS ERTELEMELERİ ÜST ÜSTE 


Başta Bornova, Karşıyaka ve Menemen olmak üzere çok sayıda sanayi tesisi yapan ve konut projesi üreten Topuz Yapı da iflas erteleme talebiyle İzmir S. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Özellikle Bornova'da çok sayıda konut projesine imza atan Topuz Yapı, Menemen Ulukent'te de çok büyük bir konut projesini yürütüyor. 


Karşıyaka'da büyük konut projelerine imza atan Uzman Mimarlık İnşaat firması da iflas erteleme talebiyle Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. 


Geçen günlerde yüz binlerce konutu İzmir'e kazandıran Ege-Koop Başkanı 1 Hüseyin Aslan da faizlerin büyük tehlike yarattığını 1 milyon konuttan 300 bin konutun elde kaldığını açıklamıştı. 


Sektörde yaşanan bu durum  altı edilirken Türkiye'yi bekleyen ekonomik krizin öncüsünün konut sektörü olacağı yorumları yapılıyor. 


Aydınlık Gazetesi