Ekonomik ve siyasi durum konut talebini azaltıyor!
İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türkiye'de konut alım davranışlarının Ocak 2013'ten bu yana istikrarlı bir seyir izlediğini belirtti. Yetkiner ''Ekonomik ve siyasi dalgalanmalar süresince konut talepleri makul seviyelerde azalıyor'' dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türkiye'de konut alım davranışlarının Ocak 2013'ten bu yana istikrarlı bir seyir izlediğini belirterek, Sadece ipotekli satışlar, faizlerin belirleyici rolü nedeniyle, daha bariz dalgalanma göstermiştir. Ekonomik ve siyasi dalgalanmaların faiz oranları ve beklentiler üzerinde yarattığı negatif etki ipotekli konut satışlarını daha güçlü etkilemiştir. Türkiyede hane halklarının konut talebi temelde reel ihtiyaçlar tarafından belirleniyor. Ekonomik ve siyasi dalgalanmalar süresince konut talepleri makul seviyelerde azalıyor dedi.
Prof. Dr. Yetkiner, İstanbul, Ankara ve İzmirin ülke genelindeki konut satışındaki paylarında dikkat çeken değişikler yaşanmadığını, sadece İstanbulun ipotekli konut satışında bir miktar azalma söz konusu olduğunu kaydetti. Türkiyede konut sektörünün kesintisiz büyüme eğilimi içinde olduğu yönünde bir izlenim verdiğini, ancak bunun çok doğru olmadığını aktardı.
Prof. Dr. Yetkiner, şunları söyledi:
TÜİK Türkiye konut satış istatistikleri Ocak 2013-Mayıs 2016 arasında incelendiğinde, aylık satış rakamlarının Ocak 2013-Temmuz 2014 döneminde çoğunlukla 80 bin 100 bin ve sonrasında çoğunlukla 100 bin-120 bin aralığında salındığı görülmektedir. Dolayısıyla aylık konut satışlarının Ocak 2013 yılından beri istikrarlı şekilde bir bant içinde salındığı tespitini yapmak yanlış olmaz. Aynı tespit yeni konut-ikinci el konut, ipotekli satış-diğer satış türleri için de geçerlidir. Türkiyede gerçekleşen toplam ipotekli satışların ekonomik ve siyasi gelişmelerden etkilenerek daha geniş bir aralıkta salındığı görülmektedir. İpotekli satışlarda Temmuz 2013te başlayan azalma Ocak 2014te dip yaptıktan sonra Eylül 2014te zirve yapmış, ancak Mart-Nisan 2015te tekrar düşmeye başlamıştır."
Yeni Şafak