Dış Piyasalar

''Ekonomik veriler resesyona işaret etmiyor''

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, mevcut ekonomik verilerin resesyona işaret etmediğini bildirdi.Ülkenin yakın zamanda resesyona gireceği iddialarına karşı Jean-Pierre, "Şu anda iş piyasasının güçlü olduğunu görüyoruz

Jean-Pierre, düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi analiz etti ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ülkenin yakın zamanda resesyona gireceği iddialarına karşı Jean-Pierre, "Şu anda iş piyasasının güçlü olduğunu görüyoruz. İş gücünün gücünü görüyoruz. Bunlar genellikle resesyon öncesi görülen şeyler değildir" dedi.

Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden'ın, yarın benzin fiyatlarının düşürülmesi konusunda bir açıklama yapacağını da duyurdu.

 

KÜRESEL PİYASALAR POZİTİF SEYREDİYOR!

Küresel piyasalarda, enflasyon ve resesyon ikilemi gündemin odağında kalmaya devam etse de yatırımcıların İngiltere'den gelen pozitif haber akışı ve ABD'de açıklanan 3. çeyrek şirket finansal sonuçlarına odaklanması ile pozitif bir seyir izleniyor.

Makroekonomik veri tarafında dün New York Fed imalat endeksi ekimde eksi 9,1'e gerileyerek sektörde beklentilerinin üzerinde daralma olduğuna işaret etti. Öte yandan ülkenin büyük bankalarından Bank of America'nın, net karında 3. çeyrekte yaklaşık yüzde 8 düşüş yaşanmasına rağmen finansal sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesi ile hisseleri yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında alıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,86, S&P 500 endeksi yüzde 2,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,43 değer kazandı. Dolar endeksi yüzde 1'i aşkın düşüşle 112'nin altına inmesinin ardından 111,8'de dengelendi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4,02'den yüzde 3,97'ye geriledi. Bugün United Airlines, Netflix, Johnson&Johnson ve Goldman Sachs'ın da aralarında bulunduğu ABD'li şirketlerin 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması öncesi, ABD'nin endeks vadeli kontratlarında alıcılı bir seyir izleniyor.

ABD ENFLASYON RAKAMLARI!

Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz ağustos ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) eylül ayında senelik bazda yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde kayıtlara geçti. ABD’de aylık bazda TÜFE eylül ayında yüzde 0,4 olarak gerçekleşmiş oldu.

Dünyaca ünlü ekonomistlerin beklentisi ise senelik bazda enflasyonun yüzde 8,1’e gerilemesi şeklindeydi. Aylık bazda enflasyon beklentileri ise yüzde 0,2 seyirlerindeydi. Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleşmişti.

Çekirdek TÜFE eylül ayında bir önceki aya göre da yüzde 0,6, bir önceki senenin aynı zaman dilimine göre yüzde 6,6 artış gösterdi. Bu şekilde çekirdek enflasyon 1982 senesinden bu güne en yüksek seviyeye çıktı.

Goldman Sachs'ın net karı üçüncü çeyrekte düştü!
1 Ocak 2023 yeni asgari ücret! Tahminler sıralandı! Bu olursa çalışan havalara uçar!
Bankalar birbiri ardına açıkladı! Yapı Kredi, Denizbank, Vakıfbank, ING, TEB..
Enerji krizi Belçika'da kafeleri yeni uygulamalara yöneltti!