27 / 12 / 2024

Ekonomist Meriç Köyatası'ndan korkutan uyarı: 'Fırtına geliyor'

Ekonomist Meriç Köyatası'ndan korkutan uyarı: 'Fırtına geliyor'

Sözcü yazarı Uğur Dündar, bugünkü köşesinde, Köyatası’nın eleştirilerini ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin değerlendirmelerini aktardığı mektubuna yer verdi.



Meriç Köyatası, Türkiye’nin yaşatığı bulunduğu ekonomik şartlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Şu anda Türkiye'nin dört bir tarafında karabulutlar hakim ve berba bir fırtına geliyor” diyen Köyatası, “Havanın kalmasını ve fırtınadan kurtulmayı sağlayacak tek şey; acilen seçim” dedi.

Sözcü yazarı Uğur Dündar, bugünkü köşesinde, Köyatası’nın eleştirilerini ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara ilişkin değerlendirmelerini aktardığı mektubuna yer verdi. Köyatası’nın değerlendirmeleri şöyle:

"Ekonomi büyüdükçe zenginleşmek bir yana daha da fakirleşiyor ve borç batağına saplanıyoruz"

“Ekonomide Türkiye'nin üzerinde karabulutlar dolaşıyor. Türkiye'nin bir tarafında değil, dört bir yanında oluşan yüksek basınç merkezleri nedeniyle, Türk ekonomisini kusursuz (berbat) bir fırtına bekliyor.

Önce şunu belirtelim: Türkiye'de ekonomi zaten perişan halde. Enflasyon kontrolden çıktı, işsizlik artıyor. Açlık ve sefalet yaygınlaşıyor. Türkiye'nin itibarı yerlerde sürünüyor, yurt dışı piyasalarda risk primleri, dünyanın en kötü durumdaki ekonomilerinin üç katı seviyesine çıkarak 900 puana ulaştı. Ekonomi büyüdükçe, zenginleşmek bir yana, daha da fakirleşiyor ve borç batağına saplanıyoruz.

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi Türk ekonomisini şiddeti giderek artan kusursuz (berbat) fırtınalar bekliyor. Peki ekonomideki fırtınalar nasıl oluşur? Birden çok nedeni var. Ve maalesef şu anda Türkiye'nin etrafında fırtınalara dönüşecek farklı farklı yüksek basınç sistemleri oluştu ve oluşmaya da devam ediyor.

"Döviz cephesinde çok yüksek bir basınç oluşuyor"

Ekonomist Meriç Köyatası ndan korkutan uyarı: Fırtına geliyor

Bir ülke ekonomisinde dış açıklar ne kadar büyürse, o ekonomideki sorunlar da o kadar büyür ve bu sorunlar çözülmezse, kriz biriktirir ve patlar. Döviz cephesinde çok yüksek bir basınç oluşuyor. Türkiye'nin dış açıkları her geçen gün artıyor. Son açıklanan Ocak-Temmuz dış ticaret açığımız, bir yıl öncesine göre yüzde 143 arttı ve 62 milyar dolar oldu. Türkiye'ye yabancı sermaye girişi durdu. Dış borcumuz 453 milyar dolar. Bir yıl içinde ödenmesi gereken dış borç tutarı 182 milyar dolar. Merkez Bankası rezervleri eksi 55 milyar dolar civarında. Merkez Bankası ihracatçıların ve turizmcilerin dövizlerinin yüzde 40'ına el koyuyor. El koyduğu bu dövizlerle, rezervlerini biriktirmek yerine, arka kapıdan eşe dosta, Türkiye'yi terk eden yabancı sermayeye ucuz döviz satıyor. Bu yolla döviz kurunun yükselmeyeceğini sanıyor. Daha önce 128 milyar dolar sattı, akıllanmadı. Yılbaşından bu yana da üstüne 66 milyar dolar daha sattı.

Dış açıklar, Türkiye'de karayel üzerinden büyük bir fırtınaya neden olacak. Döviz likidite krizi başlayacak. İlaç ve doğalgaz ithalatı tehlikeye girecek. Maalesef dövizde karaborsa başlayacak. İthalat yapılamayınca üretim gerileyecek, ekonomi yavaşlayacak, işsizlik daha da artacak. Ama aynı anda da döviz kuru nedeniyle maliyet enflasyonu da beslenmeye devam edecek.

"Bir de iç açıklarımız var"

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön