01 / 05 / 2024

Ekonomist Nejat Özonay: Konut yatırımı olmazsa kiralar düşmez!

Ekonomist Nejat Özonay: Konut yatırımı olmazsa kiralar düşmez!

Merkez Bankası, birden fazla konuta sahip olanlara yönelik vergilendirme politikalarının gözden geçirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından ekonomist Nejat Özonay, konut piyasasını masaya yatırdı. 



Birden fazla konutu olanları yakından ilgilendiren kritik bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası  birden fazla konuta sahip olanlara yönelik vergilendirme politikalarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Bu açıklamanın ardından Ekonomist Nejat Özonay, konut piyasasını masaya yatırdı. Son zamanlarda yapılan tüm değişikliklere değinen Özonay, konut yatırımı olmazsa kiraların düşmeyeceğine vurgu yaptı. Özonay sosyal medya hesabı X'ten gündemin en büyük sorunu olan konut kira ve konut bedellerine değindi ve kiralardaki yüzde 25 sınırını eleştirdi. 

İşte Nejat Özonay'ın o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Nejat Özonay @NejatOzonay
Merkez Bankası, birden fazla konuta sahip olanlara yönelik vergilendirme politikalarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Her platformda (tv kanalları dahil) altın/döviz/kripto pazarlaması yapılması seyredilirken konut piyasasıyla oynanması olumsuz etkiler getiriyor

%25 kira sınırlaması konut piyasası açısından fayda değil, zarar getirdi. 

Eski kiracılar açısından ev sahipleri mağdur edildi. Yeni kiracılar açısından da kiracılar mağdur edildi, çünkü arz azaldıkça yeni kiralama bedelleri suni şekilde daha hızlı yükseldi.

. Ucuza oturanlar ev değiştirmedi, arz azaldı

. Kiracılarla sorun yaşandıkça, bireyler konut yatırımı yapmadı, arz azaldı

. Satışlar azaldıkça, inşaat firmaları sıkıntıya girdi, inşaatlar yavaşladı, yeni projeler başlamadı, arz azaldı

Kripto/altın pazarlayanlar, bir yandan da “Konut yatırım aracı değildir” algısını yerleştirmeye çalışıyor. Eskiden “döviz yatırım aracı değildir” denilirdi, şimdi döviz yatırım aracı, fakat konut değil…?

Peki konut alan olmazsa, piyasaya kiralık konut nasıl girecek?

Bir de ek vergi olursa?

Kira gelir vergisi veriliyor, ek vergi adil değil…

Boş bırakılan konutlar için olabilir, fakat unutmayalım, konut yatırımı olmazsa kiralar düşmez…


HASAN TURUL GENÇER @gencer_turul: Üst üste yapılan %25 zamlar konutu yatırım aracı olmaktan çıkardı , evin mi var kiralama boş dursun daha iyi , hal böyleyken konut arzı düşüyor , konut az üretildikçe de kiralar artıyor. Son derece yanlış bir uygulama , acilen kira artışları ile ilgili adil bir formül getirilmeli ,
Benim önerim kira artışının yönetim giderine bağlanması , Kiraya verilirken ev kira bedeli ile yönetim bedeli arasındaki oran korunursa , hiç kavga niyaz kalmaz , çünkü o giderde her şey var.

Merkez Bankası konut fiyatlarındaki yükselişi resmen açıkladı. Türkiye’de ev almak hayal mi oldu!

 


 


Geri Dön