09 / 09 / 2024

Ekonomist Remzi Özdemir açıkladı! Faizler düşünce ev ve araba alınır mı?

Ekonomist Remzi Özdemir açıkladı! Faizler düşünce ev ve araba alınır mı?

Son 2 gündür birçok internet sitesinin ve gazetenin manşetinde yer alan 'faizler düşünce ev eve araba alınabilir mi?'' sorusuna Ekonomist Remzi Özdemir'den açıklama geldi. Faizler ne zaman düşecek? Ev ve araba almak için dopru zaman ne zaman?



Ev ve araba almak için faizlerin düşmesini bekleyen binlerce kişi, Merkez Bankası'ndan gelecek kararı bekliyor. Son günlerde, internet sitesinin ve gazetenin manşetinde faizlerin düşeceği, ev ve araba almak isteyenlere fırsatların doğacağı gibi başlıklar yer almaya başladı. Konuyl ilgili Ekonomist Remzi Özdemir'den net açıklama geldi.

EN ERKEN FAİZ İNDİRİMİ ŞUBAT 2025!

Remzi Özdemir, en erken faiz indiriminin Şubat 2025'te olacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: ''Bu manşetler vatandaşın duygularıyla oynamaktan başka bir şey değil. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Elbette faizler düşecek, sürekli olarak böyle yüksek kalmayacak. Ancak faizlerin öyle 12 ayda düşecek hâli yok. En erken faiz indirimi 2025 yılının şubat ayında olabilir.'' dedi.

Ekonomist Remzi Özdemir açıkladı! Faizler düşünce ev ve araba alınır mı?

KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Paramedya'da yer alan habere göre; Özdemir, konut almak isteyenler için şu günlerin doğru zaman olup olmadığı konusunda ise şu ifadeleri kullandı: ''Şimdi diyeceksiniz ki ev fiyatları uygun iken şimdiden alalım faizler düşünce yeniden yapılandırır, faizi de düşürürüz.

İyi ve güzel de şubat ayında faizler bir anda 10- 15’e düşmeyecek ki. Şubat ayında Merkez Bankası faizleri en fazla 100 baz puan düşürecek. Yani faizler 50 iken, çok çok 45’e düşecek. Faizlerin yapılandırılma seviyesine düşmesi için en az 2 yıl var.'' dedi.

KONUT SAHİBİ OLUNAMAMASININ TEK NEDENİ: GELİR ADALETSİZLİĞİ

Özdemir kredi ile konut almak isteyenleri şöyle uyardı: ''Peki, siz 2 yıl o faizleri ödeyecek misiniz? Lütfen bu saçma sapan hesaplara kanıp paranızı riske atmayın, hesabınızı kitabınızı 10’a göre yapın. Faizler indi diyelim alabilecek misin? Vatandaşın ev sahibi olamamasının nedeni şu anki faiz politikası değil. Vatandaşın ev sahibi olamamasının tek nedeni gelir adaletsizliği. Yani konuta erişilebilirlik sorununun var olması.

Türkiye’de son 2 yılda enflasyon ölçümü hep saçma sapan yöntemlerle yapıldı. Bu hatalı ölçüm nedeniyle vatandaşın gelir durumu düşük kaldı. Hâl böyle olunca da vatandaş bu geliriyle konut alamıyor.

Bugün bankalar size 5 milyon lirayı faizsiz bile verse siz, o paranın taksitlerini ödeyecek bir gelire sahip değilsiniz. Tabii ki bu parası olan için değil. Bankada kur korumalı hesabı olan, evinde altın olan, bankada mevduatı olan insanlar her zaman ev alabilir. Burada sorun, çalışarak yani maaşlı kesimin ev alıp alamaması. Ücretlilerin ev sahibi olabilme şansı en az 5 yıl bilemedin 4 yıl yok.

Ekonomist Remzi Özdemir açıkladı! Faizler düşünce ev ve araba alınır mı?

HESABINIZI KİTABINIZI DOĞRU YAPIN

Özdemir konut almak isteyen vatandaşlara 'Lütfen hesabınızı kitabınızı doğru yapın.' diyerek uyardı. Özdemir ''İnsanların, sizin hayallerinizle oynamasına izin vermeyin. Internet medyasının emeklilerin maaşıyla ilgili yaptığı saçma sapan haberlerden sonra konut haberlerine de el atması gerçekten çok acı. Lütfen bu tür haberleri ciddiye almayın. Öncelikle hesabınızı, kitabınızı yapın.

Ben bu maaşımla banka kredisini ödeyebilir miyim diye hesap yapın. Aslında hesap yapmanıza da gerek yok. Ben size peşinen söyleyeyim; ödeyemeyeceksiniz çünkü 5 milyonluk bir kredinin en düşük taksiti 200.000 TL olacaktır.

Bugün Türkiye’de 200 bin TL geliri olan insan sayısı 10 milyon, geriye kalan 70 milyon insan düşük maaşla çalışıyor. O halde hadi konuyu kapatın?'' dedi.

Konut piyasası 2025'ten umutlu! Ucuz kredili günler geri gelecek!

Konut fiyatları 2023'ten beri reel düşüşte! 

Düşük faizli konut kredisi almayan bin pişman oldu! Yüzde 0.74 faiz ve 170 ay vadeli kredinin taksiti şu an 3.200 TL!

Geri Dön