Kent Haberleri

Ekonomist Remzi Özdemir açıkladı! Konut almak için doğru zaman mı?

Ekonomist Remzi Özdemir konut ve araba almak isteyenler için doğru dönemin ne zaman olacağını açıkladı.

Ülke genelinde yüksek enflasyon ve döviz artışları tavan yaparken konut ve araba fiyatları da yükseldi. Barınma sorununun giderek büyüdüğü Türkiye'de vatandaşlar konut sahibi olmakta zorlanıyor.  Türkiye'de konut fiyatlarındaki artış dursa da maaşların düşüklüğü, faizlerin çok yüksek seviyede olması konut piyasasını durma noktasına getirdi. Peki konut ve araba almak için doğru zaman mı? sorusunu Ekonomist Remzi Özdemir,  Gazete Duvar'a açıkladı. 

VATANDAŞLAR KONUTA ERİŞEMİYOR

Türkiye'nin büyük bir barınma krizi yaşadığını kaydeden Özdemir, insanların gelir adaletsizliği yüzünden konuta erişemediğini belirtti. 

Özdemir, "Maaşlar, fiyat artışlarının gerisinde kalınca alım gücü düştü. Biz buna erişilebilirlik diyoruz. Yani Türkiye'de insanların geliri son 5 yılda yüzde 200 arttıysa fiyatlar yüzde 500 arttı. Nitekim daha önce emekli olan bir öğretmen ortalama 300 bin TL tazminatıyla bir ev alabilirken, bugün 700 bin TL tazminat alıyor ve bu 700 bin TL tazminatıyla bırakın bir ev almayı güneyde bir otelde ancak 7 günlük tam pansiyon tatil yapabiliyor" dedi.

 

KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Remiz Özdemir, konut fiyatlarının seyri ve konut almak için doğru zaman olup olmasığı konusunda şu ifadeleri paylaştı: "Konuta erişilebilirlik mümkün mü? Bu gelir adaletsizliğinin devam ettiği sürece ki ben bunun en az bir 10 yıl daha süreceğini düşünüyorum.

En iyimser haliyle 7 yıl diyelim. 7 yıl daha Türkiye'de orta sınıf dediğimiz öğretmen, polis, belirli bir ücretli kesimin konuta erişimi imkansız olacaktır. Evet, bu erişilebilirliğin olmaması, konut fiyatlarının reel olarak düşmesine neden oluyor.'' dedi.

Özdemir Türkiye'de enflasyon halen sorun halen yüzde 60'ın üzerinde ve ücretlerin hale düşük olduğunu bundan dolayı konuta ben kısa vadede 7 yıl ile 10 yıl arasında erişebilirlilğin mümkün olmayacağını belirtti 

CEBİNDE PARASI OLANLAR İÇİN ŞU DÖNE CAZİP

Cebinde parası olanlar için ise şu dönem konut almak daha cazip olduğunu söyleyen Özdemir  konut satışlarının düşmesi ve piyasanın tıkanması nedeniyle alıcının pazarlık gücünün arttığını söyledi.

Özdemir faizlerin yüksek olmasından dolayı konut almanın mantıklı olmadığını şu sözlerle ifade etti: ''Yüzde 50 faizin olduğu bir dönemde götürüp de o nakdin konut yatırımına bağlanmasına karşıyım. Ancak barınmak için konuta ihtiyacı olanlar için bu geçerli değil. Barınmak için konut alacaklar için cazip bir zaman olabilir ama yatırım için konut mantıklı değil.

Elinde nakiti olan insanlar için alternatif yatırım araçları var ki bunun başında mevduat faizi geliyor. Önümüzdeki günlerde tahvil faizlerinin de daha cazip olacağını düşündüğümden şu anda konut yatırımını cazip bulmuyorum.'' dedi.

Konut kredisi faiz oranları güncellendi! 2 milyon TL konut kredisinin geri ödemesi ne kadar?

Konut piyasasının gözü 15 Eylül'de! Fiyatlarda nominal düşüş bekleniyor!

İnşaat sektörü temsilcilerinden 'Kentsel dönüşüm bankası kurulsun!' önerisi!