Ekonomi

Ekonomistlerden dikkat çeken yorumlar! '200'e vuracak'

Enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ekonomistler karamsar bir tablo çizdi. Seçim ekonomisine girilmesiyle ÜFE'nin yüzde 200'e yükselebileceği kaydedilirken gelecek yıl enflasyonun çok daha can yakıcı olabileceği ileri sürüldü. İşte dikkat çeken yorumlar..."Üretici ya da sanayici fiyatları gümbür gümbür" diyen Ekonomist Mustafa Sönmez, Ekim ayında ÜFE'de yüzde 7,8 olan artışın yıllık bazda yüzde 158’e yaklaştığına dikkat çekti

Ekonomist Oğuz Demir, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ekonomist Atilla Yeşilada, iktisatçı Mustafa Sönmez ve ekonomist Evren Devrim Zelyut, TÜİK'in açıkladığı üretici enflasyon (ÜFE) rakamlarına ilişkin sosyal medya hesaplarında paylaştıkları yorumlarda enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinin mümkün olmadığına işaret etti.

"Üretici ya da sanayici fiyatları gümbür gümbür" diyen Ekonomist Mustafa Sönmez, Ekim ayında ÜFE'de yüzde 7,8 olan artışın yıllık bazda yüzde 158’e yaklaştığına dikkat çekti. Sönmez, "Gecikmeli de olsa TÜFE’ye geçecektir" dedi.

Resmi enflasyon rakamının TÜFE'de yüzde 86, Yİ-ÜFE'de yüzde 160'a yakın olduğuna işaret eden Atilla Yeşilada ise "Bu enflasyon katıdır. Beklentilere sirayet etmiştir. Gelecek sene düşmez. Özellikle sene başında herkese gani gani zam yapılacakken" ifadesini kullandı.

Ekonomist Oğuz Demir ise enflasyonun baz etkisiyle şubat başına kadar düşebileceğini belirterek, "Ama arkasında dağ gibi bir üretici enflasyonu var. Bir ayda yüzde 8'e yaklaşan, yıllık yüzde 160 olan ve artmaya devam eden ÜFE ne olacak? Enflasyonla mücadele etmemeye devam edin siz!" dedi. 2021 yılı aralık, ocak yüksek aylık tüketici enflasyonları görülmesinin nedeninin ekim, kasım, aralık aylarında ÜFE yüksek seyretmesi olduğunu belirten Demir, ÜFE'de baz etkisi olmadığını ifade etti. Demir, "Geçtiğimiz yıl yüzde 5 olan aylık ÜFE, bu yıl yüzde 8'e yaklaştı. Sıkıntının farkında bile değiller" ifadesini kullandı.

Kerim Rota ise  TÜİK verileriyle tüketici enflasyonunun yüzde 85,51 ile 1996 Haziran’dan bu yana görülen en yüksek değere ulaştığını belirterek, Üretici Fiyatları Enflasyonu ise yüzde 157,7 ile 1994’ten bu yana en tepe noktada olduğunu belirterek, "AKP’nin tek başına iktidara gelmesinin 20. yılı bu verilerle taçlandı" dedi.

Ekonomist ve Piyasa Uzmanı Evren Devrim Zelyut da enflasyonun daha da artacağını ileri sürerek, "AKP, enflasyonu daha da artıracak, bizi yakacak, çünkü para basıyor; M1 2021’de 1,1 trilyon, şimdi 2,9 trilyon. Seçim için bütçe açığı verecek: 2023’te 659 milyar olacak. İthalat artıyor, dış açıkla kur artacak ve fiyatlar artacak. Bu nedenlerle ÜFE 157 oldu. 200’e vuracak" ifadelerini kullandı.

Ekim 2022 enflasyon rakamları resmen açıklandı! İşte milyonların beklediği o rakamlar!

Fed'in faiz kararından sonra gözler TÜİK'te. Enflasyon rakamı doları nasıl etkileyecek?

Vergi, harç ve cezalarda 2023 zammı belli oldu!