Kent Haberleri

Ekonomistlerden korkutan açıklama: ‘İşsizliğin artması kaçınılmaz’

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesi ile beraber ekonomide olumlu bir hava yaratılmaya çalışılsa da ekonomistler, aynı görüşte değil. Ekonomistler, özellikle işsizlik konusunda birtakım uyarılar yaptı. Yeni Bakan Mehmet Şimşek, görevi Nureddin Nebati’den devraldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda devir teslim töreni yapıldı. Yeni Bakan Mehmet Şimşek, görevi Nureddin Nebati’den devraldı. Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarında değişim konuşunda sinyal vererek "Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme haricinde bir seçeneği kalmamıştır" şeklinde konuştu. Yapısal sorunlara dikkat çeken ekonomistler ise ekonomide bir düzelme öngörmüyor.

 

“DUVARA TOSLAYACAK”

Birgün’deki habere göre, Dr. Murat Kubilay, önümüzdeki dönemde işsizlik ve gelir dağılımının daha da bozulacağına vurgu yaptı.

İşte detaylar...

Kubilay, şöyle konuştu:

“Türkiye, 2018 yılından beri iktisadi buhranda. Maalesef, buhranlar uzun sürelidir. İhracatın ivme kaybetmesi veya bütçe açığının çok fazla olması yüzünden önümüzdeki dönemde işsizlik ve gelir dağılımı daha da kötüleşecek. Politika faizine yönelik bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusunda fazlasıyla şüphe içindeyim. Zira, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunu seçmenine karşı bir argüman olarak kullanıyor. Enflasyonda da bir düşüş söz konusu değil. Yalnızca yıllık enflasyon oranında düşüş yaşanıyor. Yani fiyatlar son 52 aydır aralıksız yükseliyor.

“Bu nedenle burada da bir ilişkinin olmadığını rahat bir şekilde söyleyebilirim. Enflasyonla büyüme modelleri ise Türkiye’de doksanlarda çok denendi. Sonuçta ya dışarıdan para gelmedi ve daha sonra ani duruş yaşandı ya da iç ödemeler sisteminde güvensizlik meydana geldi ve bir kredi sıkışmasıyla duvara tosladı. Bu defa da tahminen benzer bir sonuç alacağız.”

 

“İŞSİZLİK ARTACAK”

Prof. Dr. Erinç Yeldan da işsizliğin artacağını söyledi.

Bakan Şimşek’in kamu harcamalarının azaltılacağı bir program izleyeceği öngörüsünde bulunan Yeldan, “Türkiye’de işsizlik yüzde 10 seviyesine oturdu ve bu, yüksek bir oran olarak kabul edilebilir. Ekonomik faaliyete bakıldığı zaman tarım düşünüyor. İki çeyrektir ihracat, sanayi düşüyor. Faizlerin artması halinde krediler daralacak. Bu durum iç tüketim esaslı çalışan ekonomiyi biraz dizginleyecek. Böyle olursa, işsizliğin yükselmesi de kaçınılmaz olacaktır. Reel gelirler gerileyecek. Fakat çalışanlar lehine olan ücret artış politikaları artık izlenmeyecektir diye tahmin ediyorum” dedi.

Aile Bakanı’ndan son dakika müjdesi geldi! Bu ödemeyi alanların hesabına 1.000 TL daha yatacak!

İkramiye alacaklara müjde! Bayram ikramiyesinin ne zaman yatacağı belli oldu! Bu tarihte hesaplara para yatacak!

İhracatçılar yeni hükümetten taleplerini sıraladı