Kent Haberleri

Ekonomistlerden tedirgin eden açıklama: Dolar/TL kuru korkusu her geçen gün büyüyor

Dolar/TL istikrarlı artışını sürdürerek 19.40’ı bulurken, Kapalıçarşı’da ise bu rakam 20’yi geçti. Bankacılık uzmanı Şenol Babuşcu, konu ile ilgili birtakım açıklamalarda bulunarak Merkez Bankası’nın bankaların belirli bir saatten sonra döviz işlemine izin vermediğini paylaştı. Kamuoyunun bilmesi istenmiyor

“Makro ihtiyati tedbir” şeklinde duyurulan bu önlemlerin artık mikro olmaya başladığını ifade eden Babuşcu “Her gün yeni bir düzenleme ve karar geliyor ama söz konusu kararların bir kısmı yalnızca bankalara özel yazı ya da telefonla bildiriyor. Kamuoyunun bilmesi istenmiyor. Merkez Bankası’nın esas hedefi şu an kurların sıçramaması. Bunun için her şeyi yapmaya hazır” şeklinde konuştu.

"DÖVİZ TALEBİ ÇOĞALDI"

Bankalardaki alım satım makasının açılmasına ilişkin konuşan Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise şunları söyledi:

“Kamuoyunda seçimden sonra döviz kurlarının yükseleceği beklentisi var ve yabancı raporlar da bu beklentiyi güçlendirdi. Görünen o ki, bu beklenti döviz talebinde ciddi bir artışa neden oldu. Merkez Bankası rezervleri 21 günde 7 milyar dolar eridi. ‘Dost ülkeler’den de beklenen döviz desteği gelmedi.

İşte detaylar...

Bankalara alış-satış makaslarını açın talimatı geldiği ifade ediliyor. Bu da kişileri ve şirketleri Tahtakale’ye ve döviz büfelerine yöneltiyor. Döviz sistem dışına çıkıyor. Aynı zamanda, rivayetlerin yayılması dövize olan ilgiyi artırıyor. Ekonomi yönetiminin seçime kadar dövizi ne sonucu ne olursa olsun zapt etme planı tehlikeye giriyor.” 

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sistem dışına çıkışa dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bankalar döviz satmasın diye baskıyla alış-satış marjlarını açtırdılar ve Kapalıçarşı efektif piyasasında alış ve satış kurları rekabetçi. Bu gidişle insanları sistem dışına çıkaracaksınız.”

KGF PAKETİNDE LİMİTLER ARTIRILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün Kahramanmaraş’ta konuya ilişkin yaptığı açıklamada daha önce 250 milyar lira olarak açıklanan Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi için “Limiti 400 milyar liraya çıkarıldı. 50 milyarı depremin meydana geldiği bölgede kullandırılacak” dedi. Diğer taraftan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) “Royal ve Atlas Halı Ticari Ve İktisadi Bütünlüğü” için yeni ihale ilanı yayımladı. 773 milyon lira belirlenen muhammen bedelli ihale 24 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek.

Kira fiyatları düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan peş peşe açıkladı!

ŞOK’ta yüzlerce üründe bayrama özel indirimler! TV ünitesi 800 TL, üç kapaklı gardırop 1800 TL, çekmeceli şifonyer 1150

BİM’de bayrama özel efsane indirimler! Siyah çay 69,50 TL, siyah zeytin 52,50 TL, tost peyniri 119 TL...