29 / 06 / 2024

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Faiz indirimi mi geliyor? 

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Faiz indirimi mi geliyor? 

Reuters, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran ayında vereceği faiz kararı ile ilgili olarak anket sonuçlarını duyurdu. Yapılan ankete katılan tüm ekonomistlere göre; Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit bırakacağı yönünde.



TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttuğunu belirtmişti.  Tüm gözler Merkez Bankası'nın yeni faiz karar toplantısında olacağı kaydedildi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerin üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak adına en son mart ayında yaptığı sıkılaştırma sonrasında da Haziran ayında da politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması beklentiler arasında yer alıyor.

Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı tahminlerinde bulundular. Geçen sene gerçekleşen genel seçimlerden sonra Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan kadar yükselttiği kaydedildi.

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Faiz indirimi mi geliyor? 

TCMB yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini de kaydetti. 

Enflasyon mayıs ayında yüzde 75.45 ile 2022 sonundan beri en yüksek seviyeye yükselirken haziran itibarı ile senelik enflasyonda başlayacak düşüş ile TCMB sene sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine inmesini de beklentiler arasında bulunuyor.

cumhuriyet.com.tr'de yer alan içeriğe göre; TCMB Başkanı Fatih Karahan, geçen hafta yaptığı konuşmasında manşet enflasyon yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini kaydetti ve enflasyon gerçekleşmelerinin ve beklentilerinin tahmin patikasına yakınsamasını dikkatle takip ettiklerini ekledi.

Karahan aynı zamanda enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması halinde, para politikası duruşunun sıklaştıracağını da söyledi. TCMB'nin enflasyon tahmini 2024 yılsonu için yüzde 38, 2025 yılsonu için yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda yüzde 45 seviyesinde bekleniyor. Yılsonu tahminlerinde aralık yüzde 40 ile yüzde 50 bandında. Bir önceki ay yapılan ankette beklentilerin medyanı yüzde 47.5 seviyesindeydi. TCMB faiz kararını 27 Haziran Perşembe günü saat 14.00'da açıklayacak.

Bayram öncesi bankalarda faiz depremi! 200 bin TL'ye tam bu kadar ödeniyor: Bankalar bir bir açıkladı!

Konut kredisi faizleri artıyor, fiyatlar düşüyor!

Mevduat faiz oranları değişti! 1 milyon TL'si olanlar, 42 bin TL alabilir...

1 milyon TL'nin güncel faiz getirisi ne kadar oldu! Banka banka güncel rakamlar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön