Sektörel

Ekonomistten konutta 'tehlikeli oyun' uyarısı: Bugün evinizi satarsanız, yarın daha yüksek fiyatlarla geri alırsınız!

Ekonomist Selçuk Geçer, konut piyasasındaki tehlikeli oyunu kaleme aldı ve bugün evini satanların, yarın daha yüksek fiyatlarla geri almaya çalışacağının altını çizdi. İşte detaylar...

Ekonomist Selçuk Geçer, Gerçekgündem'deki köşesinde konut piyasasını kaleme aldı. Geçer, 'Konut Piyasasında Tehlikeli Oyun: Kısa Vadeli Kazanç Uğruna Uzun Vadeli Pişmanlık' başlıklı yazısına Temmuz ayında Türkiye genelinde 127 bin 88 konut satışının gerçekleştiğini, bir önceki yılın Temmuzuna göre yüzde 16'lık artış olduğunu söyleyerek başladı. 

Konut satışlarının Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 azalarak 672 bin 162'ye düştüğünü belirten Geçer, bu artışın sürdürülebilir olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi. 

BUGÜN EVİNİ SATAN, YARIN DAHA YÜKSEK FİYATLA GERİ ALMAYA ÇALIŞACAK

Ekonomist Selçuk Geçer, bugün konutunu satanların önemli bir kısmının, mevcut yüksek faiz oranlarından yararlanarak kısa vadeli kazanç sağlama derdinde olanlardan oluştuğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Yüksek faizli mevduat hesapları, satılan konuttan elde edilen parayı güvenli ve kazançlı bir liman şeklinde gösteriyor. Fakat, bu yaklaşımın dar görüşlü ve riskli olduğunu belirtmeliyiz. Gelecek kısa süreçte faiz oranlarının düşmesiyle beraber yükselecek olan konut talebi, fiyatları hızla yukarı çekecek ve bugün konutunu satanlar, yarın aynı evi çok daha yüksek fiyatlarla geri almaya çalışacaklar."

Geçer, ABD'de 2008 küresel ekonomik krizinde yaşananların bu tür yanılgının ne kadar maliyetli olabileceğini açıkça gösterdiğinin altını çizdi. "O dönemde, pek çok insan yüksek faiz oranlarından faydalanmak için evlerini elden çıkardı. Fakat, faizler düşüp konut fiyatları hızla yükseldi ve aynı insanlar, daha sonra aynı evi geri almak istediklerinde çok daha yüksek bedeller vermek zorunda kaldılar. Türkiye'de de benzer bir senaryo yaşanması olası" diyen Geçer, şu ifadeleri kullandı: 

"Özellikle  İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde konut fiyatları her ne kadar fazla görünse de aslında enflasyonun oldukça gerisinde kalmış halde. Özellikle faiz oranlarının düşmesiyle beraber bu fiyatlarda ciddi yükselişler görüleceği neredeyse kesin."

KONUT PİYASASINDA ATILAN HER ADIM DİKKATLE DEĞERLENDİRİLMELİ

Selçuk Geçer, yatırımcıların piyasadaki bu durumun farkında olduğuna, boş durmadıklarına, peşin parayla ev alımları yapıp, gelecekteki fiyat yükselişlerinden kazanç sağlamayı planladıklarına dikkat çekti. 

Geçer, "Onlar, faiz oranlarının düşeceğini ve bu sebeple konut fiyatlarının hızla yükseleceğini bugünden öngörüyor. Enflasyon karşısında eriyen konut fiyatlarının artması kaçınılmaz. Ayrıca, yükselen inşaat maliyetleri ve olası bir kur krizi, bu yükselişi daha da hızlandıracak" dedi ve  bugün konuta yatırım yapanların kazanacağına, asıl darbeyi de satıcıların yiyeceğine vurgu yaptı. 

Bu şartlarda, bugün evini satıp satıp parasını güvence altına aldığını düşünenlerin, yarın bu stratejilerinden dolayı büyük pişmanlık yaşayacaklarını dile getirdi ve "Ekonomik belirsizliklerin, kur krizlerinin ve enflasyonun yarattığı bu karmaşık ortamda, konut piyasasında yapılan her hamlede dikkat edilmeli" dedi. 

KISA VADELİ KAZANÇLAR İÇİN UZUN VADELİ PİŞMANLIKLAR YAŞANABİLİR

Ekonomist Selçuk Geçer, konut piyasasındaki bu hareketliliğin yalnızca ekonomik bir mesele değil; aynı zamanda sosyolojik ve toplumsal etkileri olan bir süreç olduğunu, bugün evlerini satanların yarın aynı koşullarda geri alım yapamayacakları bir duruma düştüklerinde bunun yalnızca bireysel bir kayıp olmayacağını dile getirdi. Geçer, bu durumun piyasanın genel dengelerini bozacağının, bunun da toplumsal huzursuzluklara neden olacağının altını çizdi. 

Geçer, söz konusu yazısını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"Sonuç olarak, bu dönemde konut piyasasında atılacak her adım, büyük bir dikkat ve öngörü gerektiriyor. Ekonomik belirsizliklerin arttığı bu dönemde, kısa vadeli kazançlar uğruna uzun vadeli pişmanlıkların yaşanmaması için, piyasa dinamikleri iyi analiz edilmeli ve stratejik kararlar alınmalıdır. Unutmayalım ki, bugünün hızlı kazançları, yarının büyük kayıplarını doğurabilir."

Ekonomist Mert Başaran’dan evini satmayı düşünenlere net uyarı geldi

Konut satışında e-Devlet dönemi sektörü nasıl etkileyecek?

Altında TÜFE etkisi! Gram altın 2 bin 700 TL'den işlem görüyor! Harem altın fiyatları 14 Ağustos 2024

15 Eylül'den itibaren satılık ve kiralık evlerde emlakçılar e-Devletten yetkilendirilecek! Süreç nasıl işleyecek?