Kentsel Dönüşüm

Ekrem Demirtaş: Gecekondu sanayileşme ile başladı!

İzmir ve Türkiye'de yapı güvenliği ve kentsel dönüşümün tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'de gecekondulaşma sorunun sanayileşme ile başladığını ifade etti


Avrupa Yapı Denetini Kurulu İzmir Toplantısı, İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) gerçekleşti. Toplantıda, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Avrupa Yapı Denetim Kurulu (AYDK) Başkanı David Smith'in yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdiirii Selahattiıı Varan ve İzmir Biıyiikşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin katıldı. 

İzmir ve Türkiye'de yapı güvenliği ve kentsel dönüşümün tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'de gecekondulaşma sorunun sanayileşme ile başladığını ifade ederek, "Türkiye sanayileşmesinin başlamasıyla birlikte gelir düzeyi düşük olan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu'dan İzmir'e İstanbul'a, sanayileşen kentlere göç başladı. Ve her yıl İzmir Orta Anadolu nüfusu kadar nüfusuna ilave aldı. Yaklaşık 100 bin kişi her yıl göç etti" dedi. 

Yerel yönetimler politik olarak göçleri engellemediğine dikkat çeken Demirtaş, "Onlar için arsa da üretilemedi. Arsa üretilemeyince insanlar geldiler, İzmir'in varoşlarında yamaçlarda kendilerine göre bir yer çevirdiler. Birer baraka yaptılar. 

Sonra para kazandıkça o barakayı oturabilir bir hale getirmeye çalıştılar. 

Ama bunların hiçbirisi ne depreme dayanıklı, ne imara uygun, ne de insanca yaşanılacak yerler değil. Bu nedenle de hükümet 2000'li yıllarda bir yapı denetim yasası çıkardı. İzmir'de pilot uygulama illerinden birisiydi. Ve o yıldan sora yapılan binalar kesinlikle güvenilir, depreme dayanıklı ve inşaat yapı ruhsatlarına uygun. Onlarla ilgili hiçbir sorun yaşamayacaktır, yaşanmamıştır" ifadelerini kullandı. 

2012 yılında hükümetin yapı denetimi ile Ekrem Demirtaş, Türkiye'de gecekondulaşma sorunun sanayileşme ile başladığını ifade ederek, "Türkiye sanayileşmesinin başlamasıyla birlikte gelir düzeyi düşük olan Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu'dan İzmir'e İstanbul'a, sanayileşen kentlere göç başladı. Ve her yıl İzmir Orta Anadolu nüfusu kadar nüfusuna ilave aldı. Yaklaşık 100 bin kişi her yıl göç etti" dedi. 

ilgili çıkardığı yasayla ilgili konuşan Demirtaş, "Hükümet 2012 yılında benim de hayretle karşıladığım bir yasa çıkardı. 

Ve Başbakan Erdoğan, dedi ki 'Benim siyasi sonum olsa dahi, ruhsatsız olaıı riskli yapıları, depreme dayanıksız yapıların hepsini ortadan kaldıracağız, kentsel dönüşümleri yapacağız.' Bu bizim rüyamızda görsek dahi inanamayacağımız bir olaydı. Biz İZTO olarak da riskli ama cesur kararı sonuna kadar destekledik. Bu kapsamda kentsel dönüşümün bir parçası olmak üzere İzmir'de 192 hektar alanda kentsel dönüşüm yetkisini aldık. Ama henüz bakanlıktan resmi protokolü imzalamadık" diye konuştu. 


DEMİRTAŞ, "İZMİR'DE HER YIL 30 BİN KONUT YAPILACAK"

 Kentsel dönüşüm İzmir'de hız kazanacağını belirten Demirtaş, "Şu anda çalışmalar devam ediyor. Kentsel dönüşüm gerçekleştiğinde İzmir'de her yıl 30 bin konut yapılacak. Ve gelecek 10 yıl içerisinde de 300 bin konut dönüşecek ki bu bizim hedefimize de uyuyor. İzmir'de gelecek 10 yıl içerisinde gecekondu kalmayacaktır diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 


 "İZMİR'DE KAÇAK YAPILAŞMA YÜZDE 65" 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattiıı Varan ise, İzmir genelinde bina yaş ortalaması 25'in üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Kaçak yapılaşmanın sayıştay raporlarından aldığımız bilgilere göre yaklaşık yüzde 60-65'e yakın olduğunu görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürütücülüğünde ülke çapında faaliyetleri başlatarak daha konforlu yaşam standartlarının oluşması hedeflenmiştir. 

Hedeflenen yaşam çevrelerinin oluşmasında öncü şehir olarak ortaya çıkan kentlerden Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa kentlerinden biri olan İzmir'de Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün yapı ve alan bazındaki çalışmaları devanı etmektedir" dedi. 

Vara, "İzmir'de bu kanunun 2012 yılında çıkmasıyla beraber, Türkiye'de bir defa da bir bölgede en büyük kentsel dönüşüm ilan edilen bir yer ilan ettik. Karabağlar 540 hektar civarındadır. 

Bu Türkiye'de en büyük tek başına, bir kerede ilan edilen kentsel dönüşüm alanıdır" ifadelerini kullandı. 


İzmir Biiyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdıırrahman Suphi Şahin ise belediye olarak kentsel dönüşüm ihtiyacı olan yerlerde, yerinde dönüşümü sağlamanın asıl amaçları olduğunu belirterek, "Kentsel yerleşme alanlarımız İzmir'de 11 bin 100 hektar bir büyüklüğe sahip. 

Dönüşüme ihtiyaç olaıı alanlarımız ise 4 bin 700 hektar. Bu kentsel yerleşim alanlarımızın yaklaşık yüzde 40'ına tekabül ediyor. Kentimizdeki yapı stokumuzun yaklaşık yüzde 40'ı dönüşüme ihtiyaç duymaktadır. 9 bin 600 yapının 20 bin bağımsız birimin olduğu bir alanın dönüşümünden bahsediyoruz bu dönüşümlerle. 6 projeyi projeleri bitirdiğimizde bu kadar da yapının dönüşümü bitirilmiş olacak" diye konuştu. 



Ticaret Gazetesi