Kent Haberleri

Ekrem Demirtaş, İzmir Kıyı Kesimi ve Kent Merkezi Tünelleri Projesi'ni açıkladı!

Atatürk Stadyumu'nun yenilenmesi ve kent içi geçiş yollarının büyük bölümünün tünellerle yerin altına alınmasını öneren Başkan Demirtaş, "Stat ve ulaşım sorunlarına çare olabilecek bu projeleri kamuoyunun tartışmasını istiyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'deki stat sorununun çözümü için Atatürk Stadyumu'nun yenilenmesi ve şehir içi trafik sorununa çözüm için de tünel geçişi projeleri hazırladıklarını belirtti. Demirtaş,  "İzmir Atatürk Stadyumu" ve "izmir Kıyı Kesimi ve Kent Merkezi Tünelleri" öneri projelerini bir basın toplantısıyla açıkladı. 


Alsancak Stadı'nın depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmasının izmir'e karşı yapılmış bir sabotaj olarak değerlendirdiklerini söyleyen Demirtaş, bu gerekçeyle kapatılan başka bir stadın bulunmadığını, İzmir'in futbol oynanacak stadının kalmadığını, izmir takımlarının maç oynamak için başka kentlere gitmesinden utanç duyduklarını ifade etti. İzmir futbolunda tarihi öneme sahip Alsancak Stadı'nın yerinde güçlendirilerek korunması, Atatürk Stadyumu'nun ise yenilenmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, atletizm sahasının stadyumdan çıkarılması, tribünlerin sahaya yaklaştırılması, tribünlerin üzerinin kapatılarak seyirci kapasitesinin 70 binin üstüne çıkarılmasını önerdiklerini ifade etti. 


Hazırladıkları projeyle ilgili bilgi veren Demirtaş, "Bu projeyi, İzmir'deki stat ayıbını ortadan kaldıracak, 1 yıl içinde dahi gerçekleştirilebilecek, çok büyük maliyeti olmayan bir proje olarak kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Projemizi cumhurbaşkanı, başbakan ve ilgili bakanlara da göndereceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüştük. Projeyi inceleyeceğini söyledi" dedi. Demirtaş, Alsancak Stadı konusunda da İzmirli müteahhitlerin ücret almadan tribün yenilemesini 4 ay gibi bir sürede tamamlayabileceğini da söyledi. 


- Trafiğe tünelli çözüm 

İZTO Başkanı Demirtaş, şehir içi trafik sorununun çözümü için geliştirdikleri "İzmir Kıyı Kesimi ve Kent Merkezi Tünelleri Projesi" kapsamında ise kent merkezindeki geçişlerin önemli bölümünü tünellerle yer altına almayı öngördüklerini söyledi. İlk etapta Kordonboyu - Mustafa Kemal Sahil Bulvarı arasındaki 7,4 kilometrelik güzergahta 3 gidiş 3 geliş olmak üzere batırma tüp tünel yapılmasını, sahil bulvarının yayalaştırılması, yeşillendinlmesi ve taşıt olarak sadece tramvay çalışacak şekilde düzenlenmesini öngördüklerini ifade eden Demirtaş, Konak Pier ile Mürselpaşa Bulvarı arasındaki geçişin de tüp tünelle sağlanabileceğini ifade etti. 


Demirtaş, Vahap Özaltay Meydanı - Alsancak Gar ve viyadükler arasındaki güzergahtaki trafiğin yer altına alınmasıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin proje ihalesine çıktığını da ifade etti. 

Tünellerin etaplar halinde yapılabileceğini ifade eden Demirtaş,"Büyükşehir Belediyesi büyük bir cesaretle tek başına hiç yardım almadan fuar projesine 400 milyon lirayı aşan bir kaynak aktardı. Öngördüğümüz tünel projeleri de de adım adım yapılabilir. Bir başka yöntem de Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemidir. Tünellerdeki trafik paralı işlediği taktirde YİD için çok sayıda firma talip olabilir. Önce hayal üretelim ve bu projeleri ortaya çıkaralım, sonra nasıl yapılacağını düşünelim istiyoruz. izmir'in stat ve ulaşım sorunlarına çare olabilecek bu projeleri kamuoyunun tartışmasını istiyoruz, projelerin hataları eksikleri olabilir. Merak edenler internet sitemizde bu projeleri ayrıntılarıyla görebilir. Görüş ve önerileri bekliyoruz" dedi. Demirtaş, tramvay projesinin Mithatpaşa Caddesi üzerine alınmasına anlam veremediklerini, yoğun trafikte tramvayın nasıl çalışacağına anlayamadıklarını belirtti. Proje öngörülerinin seçimle ilişkilendirilmesinin yanlış olacağını ifade eden Demirtaş, "Bizim İZTO olarak seçimlerle ilgili bir gündemimiz olamaz. Bir meslek kuruluşu olarak tüm siyasi partilere eşit duruyoruz" dedi.


Son Dakika