Kent Haberleri

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul açıklaması: İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan 317 bin yapı var!

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul açıklaması: İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan 317 bin yapı var! İşte Ekrem İmamoğlu'nun o açıklaması... İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan bölgedeki izlenimleri, yaşananları ve tartışmaları değerlendirirken; olası büyük İstanbul depremi ile ilgili de açıklamalarda bulundu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bir kanalda canlı yayına konuk oldu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan bölgedeki izlenimleri, yaşananları ve tartışmaları değerlendirirken; olası büyük İstanbul depremi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

Açıklamasında "Depremin doğal afet olduğunu hepimiz biliyoruz. Yani deprem bir kader. Doğanın bir kuralı. Sadece Türkiye’ye has bir durum da değil. Dünyanın birçok coğrafyasında, insan tarihi boyunca var olan ve bundan sonra da var olacak bir gerçek" ifadelerini kullanan Ekrem İmamoğlu, ama kader olmayan şeyin binaların yıkılması ve insanların yaşamlarını yitirmesi olduğuna dikkat çekti.

Ekrem İmamoğlu, konu ile ilgili "Bazen her şeyi oluruna bırakıp ‘Kaderimiz' deyip, sadece kader üzerinden yorum yapan insanların bu toplumu, insanlığı çaresizliğe, umutsuzluğa sevk etmelerini şiddetle kınıyorum" diye konuştu ve akıl ile bilimin inancın gösterdiği ilk yolculuk olduğunu dile getirdi. 

İşte Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları...

Sözcü'de yer alan habere göre; Burada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesinde yaşadığını bilen yöneticiler olduklarını dile getirerek "İstanbul’da ya da Türkiye’nin diğer yerlerinde fay hatlarının nereden geçtiğini, tarih boyunca hangi periyotlarda nasıl şiddetli depremler olduğu, bilim insanları tarafından mütemadiyen önümüze koyulan bir gerçek" şeklinde konuştu. 

Bu yıkımın sebebine ilişkin de açıklamalarda bulunan Ekrem İmamoğlu, "Bu yıkımın sebebi bizleriz. ‘Bizleriz' derken, bunun içinde yöneticiler var. Bunun içinde teknik insanlar var. Bunun içerisinde o sektörü ilgilendiren, inşaat sektöründen tutun da birçok paydaşı, birçok aşaması var. İmalatını yapan insanlar var" diye konuştu. 

17 Ağustos 1999 Gölcük ve ardından yaşanan Düzce depremlerine değinen Ekrem İmamoğlu, "O an itibariyle deprem yönetmeliğini konuşmaya başladık, fay hattını konuşmaya başladık, zemini konuşmaya başladık, binaların yapım kalitelerini konuşmaya başladık" ifadelerini kullandı. 

Ekrem İmamoğlu "Ne yazık ki biz, kendimize bina yapmadık, ev yapmadık, iş yeri yapmadık; kendimize tabut yaptık" dedi ve bu söyleminden vazgeçmeyeceğine, görüntülerin çok üzüntü verici olduğuna dikkat çekti. 

"Zaten çalışıyoruz İstanbul’da. Yaklaşık 4 seneye yaklaşıyoruz. Yani 4 ay sonra dört senemiz bitecek" şeklinde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, halihazırda yapılanların olduğunu, örneğin 2 ay nce depremle ilgili acil kira yardımı önergesinin sunulduğunu ve her an, her ay yapılan işler olduğunu belirtti. 

Konu ile ilgili açıklamasında "Burası bir deprem ülkesi. ‘Sallanabilirsiniz. Ama sakın binadan kaçmayı denemeyin, tedbirli bir şekilde, kendinizi koruyucu usullere uyun, ama binayı terk etmeyin.

Çünkü binalarımız sağlam.' Şimdi bu duruma gelmek var. Bir de sadece işte, ‘Asrın felaketi. Dünyanın her yerinde oluyor' ve insanlarımız ölüyor. Böyle bir şey kabul edilemez artık" ifadelerine de yer veren İmamoğlu, bugün görünen yıkımlarda neredeyse kentlerin yüzde 60'ının gitmiş olduğuna değindi ve "Bazı şehirlerde yüzde 70-80'i kullanılamaz halde yıkılmış ya da yıkılmak zorunda" dedi. 

Bu yaşananların ardından, bütün paydaşların bir araya gelmesini işaret eden İmamoğlu, "Dolayısıyla oturalım, hep birlikte biz konuşmayı başaralım. ‘Arkadaşlarımla ne zaman konuşacağım, oynayacağım' diyen çocuklarla biz başka bir hayali, başka bir geleceği konuşalım" diye konuştu. 

İSTANBUL'U NELER BEKLİYOR?

İstanbul’da imar barışı uygulamalarında yapı kayıt belgesi verilen 317 bin yapı olduğuna vurgu yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Devlet bunu yapmamalıydı. Yani milletin bir belge alma adına parasını alıyorsunuz ama bina sakat. Bina yanlış yerde. Bina başına çökecek" açıklamasında bulundu. 

Konu ile ilgili açıklamasında "İstanbul odaklı bu ayın sonu gelmeden büyük bir çağrımızı, toplantımızı yaparak kurumlardan beklentimizi, iş birliği odaklı  çağrımızı  ve aynı zamanda vatandaşlarımıza olan sorumlulukla ilgili aktarmalarımızı ve hatırlatmalarımızı yapacağız" ifadelerine de yer veren İmamoğlu, "Keşke İstanbullulara huzurla evinizde yatın uyuyun diyebilsem" dedi ve 4 senede çok şey yaptıklarını, yapmaya devam ettiklerini belirtti. 

Prof. Dr. Naci Görür peş peşe açıkladı: İstanbul'un hangi ilçeleri riskli?

Şok eden araştırma! İstanbul’da en çok eski binanın hangi ilçede olduğu ortaya çıktı!

10 ilde binlerce bina yıkıldı! Kredi ile ev alanların durumu ne olacak? Depremzedeler dikkat!