Kent Haberleri

Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul depremi açıklaması!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul depremiyle ve depreme ilişkin çalışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte görev yapan 32 ilçe belediye başkanı ile Covid-19 gündemli toplantıda bir araya geldiler. Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu’nda, dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen toplantıda Bağcılar, Başakşehir, Maltepe ve Şile belediyeleri, başkan yardımcısı; Büyükçekmece ise meclis 1’nci başkanvekili düzeyinde temsil edildi. Toplantının ilk gündem maddesi Covid-19 oldu. Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un pandemi sürecine ilişkin konuştu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İmamoğlu’nun Covid-19 dışındaki ikinci gündem maddesi ise, olası İstanbul depremi oldu. 7 Aralık’ta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ankara’da bir araya geldiklerini belirten İmamoğlu, ilçe belediye başkanlarını toplantıda konuşulan konulara ilişkin bilgilendirdi. 

Geçtiğimiz 21 Şubat’ta, yine Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı”nda Bakan Kurum’a İstanbul’a özel “Deprem Konseyi” önerisinde bulunduğunu anımsatan İmamoğlu, şöyle konuştu: 

“Bu konsey önerimizi dikkate alarak, üzerinden heyetlerin de 2 ya da 3 kez geçtiği konuşmalarımız, buluşmalarımız olmuştu. Sayın Bakan’la nihai bir sohbet yaptık. Bu sohbeti, değerli buluyorum. Pazartesi günü yaptığımız bu toplantıda, birkaç konu öne çıktı. Konsey önerimiz üzerinde bir mutabakat yok. Aslında önerimizin özeti, İstanbul odaklı bir ‘deprem üssü’ oluşturulması. Bakanlığın koordinatörlüğünde, valiliğin, İBB’nin içinde olduğu; aynı zamanda özel sektör temsilcilerinin, sigorta, finans sektörleri -en üst seviyede ama- ve meslek odalarının içinde olduğu bir mekanizma. Üst kurula bağlı bir bilim kurulunun oluşması, ama esas sahada aktif kararların alındığı Deprem Bölge Kurulları’nın oluşması önerimiz vardı; yani bir nevi Anıtlar Kurulu gibi. Çok aksiyonel bir pozisyon önerdiğimizi düşünüyoruz bakanlığa. Bunlar incelenecek; raporlarımızı sunduk. İçinde birçok şey var. Şu anda Avcılar ve Silivri’de yürüttüğümüz hızlı tarama sistemi ve bunların verilerinden bahsettik, hedeflerimizi ortaya koyduk. 2023 sonuna kadar, 99 öncesi yapılmış bütün binaların hızlı testinin yapılması ile ilgili bir dayanışma talep ettik kendilerinden. Bu, 99 öncesinde yapılmış 800 bin binanın testi anlamına geliyor. Bu, ilk defa yapılacak bir envanter çalışması. Yaptığımız bu testin de yüzde 98 oranında isabet tutturduğunu da belirtmek isterim. Bunu da aktardık.”

“DETAYLI BİR SUNUM YAPTIK”

Kentsel dönüşüm finansmanıyla ilgili detaylı bir sunum yaptıklarını dile getiren İmamoğlu, devletin bütün kurumlarının bu anlamda bir çaba içerisinde bulunduğunu ifade etti. 

Bu işin saha hareketlendirildiği taktirde çözümlenebileceğine vurgu yapan İmamoğlu, “Örneğin Avcılar’da bir mahallede yapılan hızlı taramada, 99 öncesi yapılan binalarda normalde yüzde 9,6 olması gerekirken çok hasarlı ve ağır hasarlı bina oranı, yaklaşık yüzde 39 oranında çıktı. Bu, şu anlama geliyor: 2018’de yapılan araştırmada, İstanbul’da 50 bin civarında binanın çok hasarlı ya da ağır hasarlı olması beklenirken, bunun aslında saha gerçeğinin 200 binlere kadar çıkabileceği gerçeği anlamına geliyor” diye konuştu. 

24 KANUN, 11 YÖNETMELİK, 19 KURUM…

Bakanlıkla yaptıkları görüşmede 3 karar verildiği bilgisini aktaran İmamoğlu, şunları kaydetti: 

“Bir tanesi; mevzuatla ilgili karmaşa olduğunu düşünüyoruz. Sizler de biliyorsunuz; gerçekten birçok kanun maddesi var. Yaklaşık 24 kanun, 11 yönetmelik ve 19 kurum var bu konuda yetkin karar alabilecek. Her konuda ayrı masa kurma şansına sahip değilsiniz. İşlevselliği aktif hale getirmek için, İstanbul depreminin İstanbul’da kurulacak bir ana üs tarafından, hızlı ve pratik kararlarla yönetilmesi gerektiğine net olarak inanıyorum. Başka yolu yok yani bunun. Esas burada temel önerimiz de şu aslında: Tek sesin çıkması, siyaset sesinin, siyaset sosunun bu işe karışmadan bu işin yönetilmesi ve büyük bir seferberlikle yine de en az 10 yılda tamamlanabileceği öngörüsünü kendisiyle paylaştım. Çünkü depremin ne gün ne zaman olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz.”

“3 KONUDA İŞ BİRLİĞİ YAPMA KANAATİNE VARDIK”

İkinci kararın, önerdikleri “konsey”le ilgili bilimsel bir toplantı gerçekleştirmek olduğunu açıklayan İmamoğlu, toplantının ev sahibinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olacağını belirtti.

Toplantının içeriği ve depremle ilgili kurulacak masada olması gereken sektörlerin açılımının yapılacağı bir taslağın Bakan Kurum’a sunulacağını dile getiren İmamoğlu, üçüncü konuyu ise, “Depremle ve kentsel dönüşümle alakalı tespit ettiğimiz acil konu başlıkları üzerinden hem bakanlık hem de İBB komisyonlarının bir araya gelerek bir toplantı yapması. 3 konuda bir iş birliği yapma kanaatine vardık” sözleriyle özetledi. İmamoğlu, talep etmeleri durumunda, Bakan Kurum’a yaptığı sunumun aynısını ilçe belediye başkanlarına da yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Deprem konusunun siyasetin çok üstüne fırlaması gerektiğini söyleyen İmamoğlu, “Ben onu yaptım, şu bunu yaptı demenin ötesinde; A, B, C, D partisi demenin ötesinde, İstanbul’da insanların yaşamlarını koruma altına alma zorunluluğumuzun olduğunu tekrar hatırlatmak isterim” diyerek açıkladı.

194 bin bina riskli!