Ekspertiz ne iş yapar?
Kredi kullanarak konut alınmak isteniyorsa bir bankaya başvurulur. Banka kredi başvurusunu ekspertiz raporu sonucunda değerlendirir. Bu noktada ekspertiz ne iş yapar, ekspertiz raporunu nasıl hazırlar? gibi sorular da elbette merak edilir...
Ekspertiz ne iş yapar?
Konut satın alınırken kredi kullanılmak isteniyorsa bir bankaya başvurulur. Banka kredi vermeden önce doğal olarak evin özelliklerini öğrenmek isteyecektir. Evin özelliklerini öğrenebilmek için de yetkili ekspertizleri görevlendirir. Ekspertiz ne iş yapar? sorusuna bu noktada krediye konu evin değer tespitini yapar cevabını verebiliriz.
Gayrimenkul satın alma sürecinde bilinmesi gereken en önemli unsur gayrimenkulün değer tespiti olmalıdır. Bu değer tespitini yapacak olan gayrimenkul ekspertizi ise konusunda uzman ve çoğunlukla da lisans sahibi kişiler oluyor. Satın almak istediğiniz gayrimenkul için talep ettiğiniz kredi miktarı, ekspertizin hazırladığı değerleme raporuna göre belirleniyor. Konut kredisi alabilmek için gayrimenkule ekspertiz raporu düzenlenmesi zorunlu bir uygulama oluyor. Ekspertiz raporuna gayrimenkulün piyasa değeri de ekleniyor ve bankaya sunuluyor. Banka kredi vermeden önce bu ekspertiz raporunu inceleyerek evin değerini de göz önünde bulundurup ona göre kredi miktarına karar veriyor.
Ekspertiz ne iş yapar?
Tespit yapacak ekspertizi genellikle kredi kuruluşu seçiyor. Bu da genelde aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Maliyet yaklaşımında ise inşaat maliyeti göz önünde bulunduruluyor. Bu yaklaşım ise genelde yeni konutlarda kullanılıyor.
Ekspertiz lisansı nasıl alınır?
Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?
Ev ekspertiz raporu nedir?
Ekspertiz raporu anlamı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com