07 / 10 / 2024

Ekspertiz raporu nedir?

Ekspertiz raporu nedir?

Satın alacağınız evin piyasa değerini belirleyen bir işlem olan ekspertiz raporu, bankadan alacağınız kredi için önemli bir kriter. Ekspertiz raporu nedir? için tıklayın...





Sahip olmak istediğiniz gayrimenkul için konut kredisi kullanacaksınız. Bu noktada ekspertiz raporu önemli bir husus olarak karşınıza çıkar. Çünkü ekspertiz raporu söz konusu gayrimenkul için almak istediğiniz kredi tutarı ve banka tarafından kredinin onaylanmasında etken rol oynuyor. 


Peki Ekspertiz raporu nedir? Satın alınacak gayrimenkulun yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemidir. Konutun piyasa değerini belirleme olarak özetleyebileceğimiz ekspertiz raporunun hazırlanması ise değerleme uzmanları tarafından yapılıyor. Eksper denilen bu uzman kişiler evin değerini belirleyerek, raporunu bankaya sunuyor.


Ev ile kredi uyumu... 

Hayalinizi süsleyen konut için istediğiniz krediyi alabilir misiniz? Bu sorunun yanıtı için eksperlerin söz konusu konutun değerini belirlemesi gerekiyor. Çünkü talep ettiğiniz konut kredinizin onayı için konut kredisi ekspertiz hizmeti mecburi. 

Bundan sonraki adım ise raporun hazırlanarak bankaya sunulması. Bankaya sunulan ekspertiz raporu neticesinde banka kredi başvurusunu kabul etmeyebilir. Bu noktada konut kredisi ekspertiz ücretinin geri dönümü mümkün olmuyor. İade işlemi, yalnızca istediği kredisi onaylanan yüksek ekspertiz ücreti istenen kişilere yapılabiliyor. 


Çok fazla ekspertiz ücreti talep edilirse..

Banka açısından oldukça önem arz eden ekspertiz raporunun sizin haklarınızın korunması açısından da önemi büyük. Konut kredisi kullandığınız banka yüklü bir tutarda ekspertiz ücreti talep ettiyse, bu durumda yapmanız gereken hakkınızı aramak. Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurarak, ekspertiz ücretinin tarafınıza iade edilmesi için itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. 


Bir örnek.. 

Ekspertiz raporu nedir? sorusunu açıkladıktan sonra konuyu bir örnekle somutlaştırmakta fayda var. Evin değerinin belirlenerek, söz konusu raporun bankaya sunulmasından sonra banka, tespit edilen değerin yüzde 75'ine kadar kredi verir. 


Örneğin; Evin değerinin 200 bin TL olarak belirlendiğini varsayalım. Bu durumda değerin yüzde 25'ini yani 50 bin TL'lik kısmını peşin ödemeniz gerekiyor. Kalan 150 bin TL'lik tutarı ise bankadan alabilirsiniz. Ancak peşin ödeme yapacak durumunuz yok ve bankadan 200 bin TL'nin tamamını talep ettiniz diyelim. O zaman da bankanın isteyeceği ikinci bir gayrimenkul ipoteğine razı olmanız gerekiyor.


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 








Geri Dön