Emlak Terimleri

Ekspertizin sorumluluğu!

Bankaların konut alacaklar için verdikleri kredilerin değerlendirmesinde gayrimenkul uzmanlarının yaptığı incelemeler dikkate alınıyor. Raporda neler yer alıyor? Peki, bu raporunu hazırlayan ekspertizlerin sorumluluğu nelerdir?


Ekspertizin sorumluluğu!


Ekspertiz raporu  kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Genellikle bankalar kendi eksperlerini seçiyorlar. Gayrimenkulü yerinde gören kişiler banka personeli değil, gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışan eksperler oluyor. 


Konut kredisi ekspertiz raporu, bankaların verilecek olan kredi miktarını tespit edebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Kredi verilebilmesi için öncelikli olarak mortgage yasası kapsamında konutlarının değerinin tarafsız kuruluşlarca belirlenmesi gerekiyor.


Rapor aşamasında ise, her bankanın rapor formatına uygun bir biçimde raporlar ilgili eksperler tarafından yazılıyor ve kontrol sonrasında ilgili bankaya gönderiliyor. Banka rapor incelemesi sonucunda, onayladığı kredi tutarını müşterisine iletiyor. Peki, ekspertizin hazırladığı raporda neler yer alıyor? Ekspertizin sorumluğu nedir?


Ekspertizin sorumluluğu!


Ekspertiz raporun hazırlarken gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısını dikkatli ve doğru bir şekilde incelemek ve gayrimenkulün piyasa değerini doğtu biçmek ekspertizin sorumluluğu arasındadır.


Ekspertiz nasıl hesaplanır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com